Как ни влияе преместването на стрелките с час назад?

Точно в 4 часа тази нощ върнахме стрелките с един час назад. Така отново минахме към зимното часово време и печелим един час повече сън.

Анастас е часовникар повече от 40 години. Разказва, че това е труден занаят, защото, за да станеш добър часовникар трябва много време, търпение и прецизност.

По темата

„Удоволствието е накрая, когато вече си свършил прецизно работата и си удовлетворен както ти, така и клиентът естествено”, казва часовникарят Анастт Анастасов.

При всяка смяна на времето, в сервизните центрове идват десетки хора, за да им настроят часовниците.

„В зависимост от механизма и сложността не могат сами да се справят и ползват нашите услуги”, обяснява Мартин Минчев, мениджър на сервизен център.

Идеята за въвеждането на лятното часово време е дошла с цел да се пести енергия.

За пръв път Бенджамин Франклин предлага тази идея 1784-та година, като прави предложение до редактора на един френски вестник, тогава това се приема като шега. Като на шега – на първи април 1979 г. лятното часово време се въвежда и в България. И така и до днес. Часът се сменя и в националния еталон за време и честота. Тук се показва най-точният час в страната. Информацията от атомните часовници тук се изпраща в международното бюро по мерки и теглилки чрез GPS-приемници.

„И въз основа на нея се сформира международното атомно време. Преместването не се отразява на работата на генераторите, производителите са предвидили да може да се добавя или да се изважда един час, без това да се отразява на работата на часовника”, разказва Наташа Тошева, експерт в отдел „Дължина и време” в Института по метрология.

Отразява се обаче на организма на всеки човек, категоричен е Анастас. Това е и причината той да не одобрява практиката със смяната на часа.

„Той трябва поне един месец да се аклиматизира и да се настрои със смяната на времето”, казва още Анастас.