НА 7 ноември в Мароко започва световна конференция за климата

Повишаване на температурите и концентрацията на парникови газове, покачване на океанските нива, отдръпване на ледници - показателите за глобално затопляне са по-тревожни отвсякога в навечерието на световната конференция за климата, която ще започне на 7 ноември в Маракеш, Мароко, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

По темата

Повишени температури

Планетата е на път за трета поредна година да подобри топлинния рекорд, откакто от 1880 г. се води статистика. През първите девет месеца от 2016 г. глобалната температура надвишава с 0,98 градуса средната за ХХ век, която е била 13,88 градуса, и превишава с 0,12 градуса предишния рекорд за същия период през 2015 г.

Повишена концентрация на парникови газове

През 2015 г. нивата на основните парникови газове в атмосферата - въглероден диоксид, метан и диазотен оксид, за пореден път достигнаха рекордни концентрации. За първи път глобалната концентрация на основния парников газ - въглеродния диоксид, премина символичния праг от 400 части на милион, като се очаква тенденцията към покачване да продължи.

Отдръпване ледници

Навсякъде по света отдръпването на ледници от алпийски тип продължи и през 2015 г. - за 36-а поредна година.

Покачване на океанското ниво

Нивото на Световния океан се е покачило с около 70 милиметра през 2015 г. спрямо средното, регистрирано през 1993 г. - повишение с около 3 милиметра годишно. Най-бързо покачване на океанското ниво се отчита в някои части на Тихия и Индийския океани.

Екстремни климатични проявления

Според някои климатолози броят на екстремните климатични проявления, свързани с глобалното затопляне - суша, горски пожари, наводнения, урагани, се е удвоил от 1990 г.

Застрашени видове

От 8688 вида, класифицирани като застрашени или почти застрашени, 1688 (или 19%) са засегнати от глобалното затопляне. Сред тях е Големият бариерен риф, който през последните месеци претърпя от най-лошия си епизод на избелване.