Извадиха 13 792 гласа за референдума, това е нарушение, се казва в открито писмо до медиите

Тежки обвинения в манипулации на референдума. Едва 13 хиляди гласа не достигат допитването да е валидно. Дни преди втория тур на президентския вот продължават и договорките за балотажа.

По темата

Според последните данни на ЦИК, бюлетина в урните за референдума са пуснали близо 3,5 милиона българи. Така едва около 13 хиляди гласа не достигат, за да се премине бариерата, която ще превърне допитването в закон. 

РЕФЕРЕНДУМЪТ ВЛИЗА В ПАРЛАМЕНТА

Решителни ще се окажат гласовете от бюлетини, пуснати в урните без плик – тези, които ЦИК не отчита нито като действителни, нито като недействителни, т.е. не ги отчита и при изчисляването на избирателната активност на референдума.

ЩЕ НАПРАВИ ЛИ СЛАВИ ТРИФОНОВ ПАРТИЯ? (ВИДЕО+СНИМКИ)

Още в деня на изборите ви показахме как в една от секциите в Хасково гласуването за референдума е започнало без пликове. И то пред погледа на самата комисия. Оказва се, че само в Хасковско в урните са попаднали 340 бюлетини без плик. В цялата страна те са почти 13 800.

"В РИК достигаха слухове, че самите партии подавали информация на своите членове да не гласуват за референдума, но нямаме конкретна информация", коментира Георги Димитров, председател на РИК - Хасково.

От ЦИК обясниха, че избирателната активност включва както действителните, така и недействителните гласове. Но не и бюлетините без плик.

В това инициаторите на референдума видяха саботаж. В отворено писмо Слави Трифонов определи незачитането на гласовете без плик като чудовищна манипулация. 

СНИМКИ ОТ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА НА СЛАВИ ТРИФОНОВ НА 6 НОЕМВРИ

Оказва се, че именно тези гласове ще наклонят везната в едната или другата посока. И ще определят валиден ли е референдумът.

"Тези бюлетини не са попаднали в урните отникъде. Човек е отишъл, участвал е в референдума и бюлетината е там. Дали е умишлено или не, оставяме на интелигентността на зрителите. Едва ли е случайност", коментира Ивайло Вълчев.

КАКВО Е НЕОБХОДИМО РЕФЕРЕНДУМЪТ ДА БЪДЕ ПРИЕТ? 

„Много български граждани не можаха да гласуват, защото ЦИК прекрати изборния ден преди всички хора да имат възможност да го направят. ЦИК махна печата от бюлетините, махна видеонаблюдението. Комисията реално е в услуга на политическата класа и очевидно е получил заповед да саботира референдума”, казва Слави Трифонов.

Зрители на NOVA сигнализираха, че част от бюлетините от референдума още залежават в мазе на училище в Русе и не са предадени в ЦИК. Наша проверка на място обаче показа, че бюлетините са предадени, а в урните са останали само пликовете. 

А Вие кого ще подкрепите на балотажа? Гласувайте в нашата анкета тук.

В деня на балотажа следете развитието на изборния ден във Facebook страницата на Новините на NOVA. Харесайте я и ще получавате ексклузивна информация за хода на вота. 

Окончателно - след първия тур на президентските избори разликата между двамата опоненти е точно 3,48%. В балотажа Румен Радев влиза с резултат 25,45%. Миналата неделя Цецка Цачева е спечелила 21,97%. Или, пресметнато в реални гласове,  независимият кандидат, подкрепен от БСП е получил с 133 хиляди гласа повече.