Румен Радев - 59,7%, Цецка Цачева - 35,3%

Решаващ вот! България избра петия си президент на втори тур! Генерал Румен Радев, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП, спечели 59,7% от гласовете на избирателите, а опонентът му - Цецка Цачева от ГЕРБ получи подкрепа от 35,6 на сто от гласоподавателите. Това сочат данните от паралелното преброяване на Агенция "Алфа Рисърч", направено по поръчка и финансирано от NOVA. 

Според агенцията 4,7% от имащите право на глас са избрали опцията "Не подкрепям никого" в бюлетината.

Избирателната активност е 50,4 на сто.

Повечето софиянци - 53%, също са подкрепили генерала. 41 на сто от жителите на столицата пък са гласували за Цачева.

В останалите големи градове бюлетините за Радев са 55%, а за опонента му - 36%. Радев побеждава и в малките градове с резултат 60 към 34 на сто., както и в селата (64 към 30%).

Около 2 милиона българи са подкрепили кандидатпрезидентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова” , а около 1,1 - 1,2 милиона българи са гласували за Цецка Цачева и Пламен Манушев", коментира Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч”. 

Агенция "Галъп" пък дава 59,1 на сто за Радев и 36,4% - за Цачева. С "Не подкрепям никого" пък са гласували 4,5 на сто. Избирателна активност - 48,8%. Проучването е поръчано и финасирано от NOVA.

Изборните секции отвориха точно в 07:00 часа сутринта, а ЦИК обявиха краят на изборния ден малко след 21.00 часа. 

ПОЛИТИЦИТЕ ИЗБИРАТ (ВИДЕО+СНИМКИ)

На първия тур, който се проведе на 6 ноември, 973 511 действителни гласа получи кандидатът за президент Румен Радев, срещу 840 525 действителни гласа за кандидата за Цецка Цачева. 

Избирателна активност в страната към 10.00 ч. беше 10,59%, или 724 059 души. В сравнение с активността от първия тур към същия час тази неделя са гласували около 25 000 повече. Най-ниската избирателна активност в 10.00 часа имаше  в Пловдив – 6,24%, а най-високата - в Хасково – 14,12%.

Към 13.00 часа избирателната активност в цялата страна е била 27,2% -  точно 1 847 338 души са пуснали бюлетина в урните до обяд. Най-висока е била избирателната активност в Смолян  - 32,69%, а най-ниска в Кърджали- 17,34%.  За сравнение, към 13.00 часа на първия тур бяха гласували едва 20,2% от имащите право на глас. 

Към 17.00 часа избирателната активност в цялата страна беше 41,94% или с около 3 пункта по-ниска в сравнение със същия час на първия тур. Очакванията на ЦИК са на втори тур да излязат да гласуват по-малко хора, отколкото на 6 ноември.

Най-много хора са упражнили правото си на глас в София-област, Перник и Смолян - почти 50%, а най-малко в Кърджали -  27,13%. 

КЪСАТА БЮЛЕТИНА ИЗДАВА ЗА КОГО СМЕ ГЛАСУВАЛИ (СНИМКИ)

Над 6 800 000 са българите, които могат да гласуват за държавен глава. Това стана в над 12 000 секции в страната. В чужбина секциите бяха 325 в 71 държави. Най-много от тях отвориха врати във Великобритания – 53.

В ЦИК са постъпили общо 75 жалби за нередности в изборния ден като голяма част от тях са свързани с организацията на работата на секционните избирателни комисии.

Част от жалбите са свързани с това, че на четири сайта са били огласени данни от социологическите проучвания преди края на изборния ден. Има и няколко сигнала за това, че бюлетината се разгъва.

В Плевен е имало сигнал, че в някои СИК-ове не позволяват на избирателите да сгъват втори път бюлетината си, което не е правилно. В София пък имаше сигнал, че в някои избирателни секции при подаване на бюлетината в началото на гласуването, номерът на ъгълчето е било откъснато предварително. "Този номер не се къса предварително”, коментира говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. 

Има и сигнали, че премиерът Бойко Борисов е извършил предизборна агитация, след като е гласувал. От ЦИК вече са изискали от СЕМ запис с думите на премиера. Няма постъпили сигнали за нарушения на изборния процес извън страната. Няма и сигнали за купуване на гласове. 

Над 13 000 полицаи в цялата страна се грижиха за сигурността в изборния ден. 

Това са шестите поред президентски избори у нас след демократичните промени. Президентската институция е въведена в България през 1990 г. след продължителни спорове между опозицията и управляващата партия как да се нарича първият държавен глава - председател или президент на републиката.

Покойният д-р Желю Желев е първият демократично избран президент на България. През 1996 г. на поста е избран Петър Стоянов. Той губи на балотаж от Георги Първанов, който встъпва в длъжност в началото на януари 2002 г. и е президент два мандата. На президентските избори през октомври 2011 г. вотът се печели от кандидатската двойка на ГЕРБ Росен Плевнелиев - Маргарита Попова.

Паралелните преброявания за балотажа са направени от агенцияте "Алфа Рисърч" и "Галъп" по поръчка и с финансиране от NOVA.

На страницата ни във Facebook може да следите развитието на вота с ексклузивна информация за хода на изборния ден. Харесайте я и така ще получавате информация за гласуването и на мобилния си телефон.

„Новият първи” - NOVA показва най-актуалните новини, теми, гости и коментатори в програмата си през целия ден. От 7.00 ч. до края на изборната драма следят репортерите ни в България, Турция, Великобритания и САЩ. Тандемът с най-голям опит в отразяване на избори Ани Цолова и Виктор Николаев води най-голямото изборно студио у нас – „Новият първи" от 18.00 ч. на живо от НДК. 

Ако станете свидетел на изборно нарушение, сигнализирайте ни! ЕКИПЪТ НА „РАЗСЛЕДВАНЕ“ ОЧАКВА ВАШИТЕ СИГНАЛИ ТУК. Не се колебайте да ни изпращате и снимки и видеоматериали в рубриката ни "МОЯТА НОВИНА".