Членове на СИК разказват за дезорганицията на първия тур

Всички 478 секции в Пловдив отвориха врати. Право на глас на балотажа в града имат над 307 000 души, като 56 от тях днес ще отидат за първи път до урните. Това са девойки и младежи, които между двата тура са навършили пълнолетие.

Избирателната активност към обяд е по-ниска в сравнение с миналата неделя с около 2%. 

Повече от 10 часа отвън на студа при минусови температури, изнервени до краен предел и на ръба на силите си - този кошмар миналата неделя изживяха над 700 членове на секционни комисии от пловдивска област.

Коста Костов е председател на една от секциите в Първомай. Разказва, че истинският ад настъпил към 1.00 ч. през нощта, когато с автобуси ги извозили до Областната управа в Пловдив, за да предадат протоколите и бюлетините. Там вече били струпани над 500 секции.

Освен че цяла нощ стоели на студа, нямало и храна. Обработката на изборните книжа на първия тур ставала изключително бавно. Днес се надяват кошмарът да не се повтори.

От 17 РИК са водили разговори с полицията и областната управа да бъде въведена нова организация.

Репортер: Благой Бекриев  

В деня на балотажа следете развитието на изборния ден във Facebook страницата на Новините на NOVA. Харесайте я и ще получавате ексклузивна информация за хода на вота. 

Ако станете свидетел на изборно нарушение, сигнализирайте ни! ЕКИПЪТ НА „РАЗСЛЕДВАНЕ“ ОЧАКВА ВАШИТЕ СИГНАЛИ ТУК. Не се колебайте да ни изпращате и снимки и видеоматериали в рубриката ни "МОЯТА НОВИНА".