Близо половината му жители, имащи право на глас, са на гурбет

Симитлийското село Долно Осеново ще посрещне и тези избори без младите си хора. Близо половината му жители, имащи право на глас, са на гурбет и не са се прибирали от години.

Младите хора в активна възраст живеят и работят в чужбина, а бабите и дядовците отглеждат децата им. Може би заради това местните са решили да гласуват. Надяват се новият първи да върне младите отново в селото.

В последните години село Долно Осеново се намира в България само на карта. Според местните обаче душата му – младите хора, са навсякъде, но не и в родината си. Близо 500 души от селото работят в Португалия, Испания и Италия, а напоследък дори в Германия и Шотландия.

Мъката е за всички, разказват хората там - и за тези, които си отиват, и за тези, които остават.

Почти всички къщи в селото са построени с пари от гурбет, а фасадите им контрастират с обстановката около тях. Децата в Долно Осеново се отглеждат от бабите и дядовците, защото родителите им са в чужбина. Виждат ги само на снимки.

Денят за размисъл в селото е излишен. Хората там отдавна са решили – „ще копаем, няма да гласуваме”.

Репортер: Екатерина Николова

В деня на балотажа следете развитието на изборния ден във Facebook страницата на Новините на NOVA. Харесайте я и ще получавате ексклузивна информация за хода на вота. 

Ако станете свидетел на изборно нарушение, сигнализирайте ни! ЕКИПЪТ НА „РАЗСЛЕДВАНЕ“ ОЧАКВА ВАШИТЕ СИГНАЛИ ТУК. Не се колебайте да ни изпращате и снимки и видеоматериали в рубриката ни "МОЯТА НОВИНА".