Обсъждат се обаче още две дати

Оставката на правителството ще бъде гласувана утре в парламента. В четвъртък започват консултациите при президента за сформиране на ново правителство.

По темата

Първо президентът вика при себе си най-голямата парламентарна партия – ГЕРБ, за консултации. Ще последват разговори и с останалите партии.

Следваща стъпка - връчване на мандати за съставяне на правителството в рамките на този парламент. Първо - на ГЕРБ. Очаква се те да върнат мандата веднага.

Това означава, че още в същия ден мандатът за съставяне на правителството, може да бъде връчен на БСП, които също декларират, че ще го върнат.

Тогава мандатът се дава на някоя от по-малките партии, може би Патриотите, които вече казаха, че вероятно също ще върнат мандата.

До броени дни очакваме тази част от процедурата да е приключила.

Следва- назначаване на служебно правителство и евентуално насрочване на нови избори, след решение на Конституционния съд.

Датите, които се обсъждат засега са две - 2- ри или 9- ти април 2017 г. Втората дата е Цветница, преди Великденските празници, така че тази дата е по-малко вероятна.

Формално погледнато,  първата възможна дата за предсрочен вот е 26-ти март- по логиката, че новият президент встъпва в длъжност на 22-ри януари и има 2 месеца за организация на вота. Всичко това обаче са само хипотези. Очаква се думата на конституционните съдии.

NOVA ще излъчи на живо това извънредно заседание на Народното събрание, на което ще бъде гласувана оставката на кабинета „Борисов 2”. Започваме в 13:30 часа.