Дотук се стигна след загубата на ГЕРБ на президентските избори

Дебатите в парламента около оставката на кабинета може да проследите в извънредното ни студио сега с водещ Надежда Узунова ТУК.

От 14ч Народното събрание ще обсъди оставката на правителството, а след дебатите депутатите ще трябва да решат дали да я приемат или да я отхвърлят. 

До оттеглянето на правителството се стигна след загубата на ГЕРБ на президентските избори.

Още утре пък президентът Росен Плевнелиев започва консултации с парламентарно представените партии.

Първи при него е отидат от ГЕРБ, а след това и останалите политически партии. Вторият етап е връчването на мандат за съставяне на правителство. Засега е ясно, че и ГЕРБ, и БСП ще върнат мандата.

Президентът Плевнелиев може да си избере трета политическа партия, на която да връчи мандат за съставяне на нов кабинет. Макар и неформално, всички останали казват, че вероятно няма да го приемат.

Парламентът ще продължи да работи до януари, когато Румен Радев ще встъпи в длъжност и ще го разпусне, защото в последните три месеца от мандата си Плевнелиев няма правомощията да го прави. Държавният глава обаче вече пита Конституционният съд дали има право да насрочи дата за предсрочните избори. Отговорът по-скоро ще бъде не.

Първоначалните сметки показват, че предсрочните избори вероятно ще са в края на март или началото на април. 

"Срещу т.нар. "нова надежда" в лицето на БСП и ДПС, трябва да има преструктуриране и силна фронтова линия от страна на силен Реформаторски блок и силен ГЕРБ. Аз ще остана в РБ", категоричен бе министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов.

„Хората трябва да разберат, че могат да изхарчат само толкова, колкото изкарват”, заяви министърът на икономиката в оставка Владислав Горанов, като изрази опасение, че бюджетът ще бъде използван като основа за популистки маневри.

Относно критиките към електронната идентификация, той коментира: "От над 360 хиляди души, които са се регистрирали, има 312 отказа. Наистина ли мислите, че това означава, че някой е недоволен?".    

На въпроса „Връщате ли се като депутат?”, той отговори: „Не съм избиран за такъв”.

"За нас това е поемане на отговорност. Следваме волята на хората. Така беше и през 2013-а", заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Aтанасова.

Тя подчерта, че властта оставя след себе си стабилна държава и работеща система.

"Видяхме, че коалиционните ни партньори не са достатъчно коректни, защото те и преди това заявяваха, че няма да управляват с нас, а управляваха и бяха министри в кабинета", изтъкна тя.