В желанието за така нареченото „криогенно съхраняване”, детето получило изцяло подкрепа от майка си

Малко преди да умре, 14-годишно момиче, което настоявало тялото му да бъде съхранено, в случай че се намери лек за болестта му, спечели историческа битка в съда, пише BBC.

Момичето било жертва на рядка форма на рак. В желанието за така нареченото „криогенно съхраняване”, то получило изцяло подкрепа от майка си.

Болната тийнейджърка се мотивирила пред съдията с писмо, в което обяснила, че иска да живее по-дълго и не желае да бъде погребвана под земята.

Момичето починало през октомври, а тялото ѝ вече е съхранено по специалния начин.

Съдът решил майката да е отговорна за това какво ще се случи с тялото на болната ѝ дъщеря.

Детайлите по случая стават ясни едва сега.

Тийнейджърката, която живеела в района на Лондон, посветила последните месеци от живота си в проучване на криогенните техники чрез интернет.

Писмото на болното момиче до съдията

„Бях помолена да обясня необичайното си решение. Едва на 14 години съм и не искам да умирам, но все пак ще умра. Да бъда съхранена чрез криогенните техники ми дава шанс за спасение. Възможно е да се намери лек за болестта ми и да бъда събудена – дори след стотици години.

Не желая да бъда погребвана под земята.

Искам да живея по-дълго и си мисля, че в бъдеще може да се намери лекарство за рака, след което да бъда събудена.

Искам този шанс.

Това е моето желание.”

След като съдията Питър Джаксън посетил момичето в болница, заявил, че бил впечатлен от смелия начин, по който момичето посрещало своя тежък път. Джаксън обяснил, че решението му не се отнася до плюсовете и минусите на криониката, а до спора между родителите за това какво да се направи с тялото на детето им. Молбата на момичето получила подкрепата само на майката, но не и на бащата. Двамата родители са разведени, а момичето не е общувало с баща си в продъление на шест години преди да се разболее.

Тийнейджърката починала през октомври. Тя знаела, че тленните ѝ останки ще бъдат запазени. В деня на смъртта ѝ обаче съдията обяснил, че има проблеми с болницата. Персоналът и директорите на здравното заведение изразили загриженост за начина, по който тялото на момичето ще бъде подготвено за криогенната процедура. Подготовката се извършвала от група доброволция в Обединеното краство, след което тялото се изпраща за съхранение в САЩ.

Съдията предложил в бъдеще подобни казуси да се решават чрез съответна регулация.

BBC отбелязва, че криониката е процедура, в която цялото тяло се съхранява с надеждата, че е възможно в близко бъдеще то да бъде реанимирано. Техниката обаче е оспорвана и все още никой не знае дали е възможно тленните останки да бъдат връщани към живота.

В САЩ и Русия има инсталации, в които тела могат да бъдат съхранявани в течен азот при много ниски температури (под -130 градуса по Целзий). Такива устройства обаче няма в Обединеното кралство.

Цената на такова съхранение на тялото за неограничено време е около 37 000 паунда.

Редактор: Галя Станева