Издадено е предупреждение за цунами

Трус от 7.3 по Рихтер разтърси Япония. Епицентърът е бил в района на Фукушима. Издадено е предупреждение за цунами за северната част на тихоокеанското крайбрежие на страната.

Трусът е бил толкова силен, че е усетен и в столицата Токио, на повече от 250 километра от епицентъра.

До момента няма информация за жертви и ранени. 

 

Има и два вторични труса със сила 5,4 и 5,3 по Рихтер. 

От ТЕПКО - компанията-оператор на AЕЦ "Фукушима", съобщават, че няма проблеми с реакторите, нито промени в радиационния фон в района. 

Властите призоваха хората в района да се евакуират в по-високи точки, за да не пострадат от очакваното цунами.

Гледайте ситуацията след трусоветe на живо ТУК и ТУК. 

Вижте карта на земетресенията в региона ТУК. 

Около час след труса националнията телевизия NHK показа кадри, на които се вижда спад в нивото на водата по крайбрежните зони, което често се предшества цунами.


Има съобщения за 60-сантиметрова вълна в района на крайбрежния град Иваки, но експертите предупреждават, че първоначалната вълна обикновено не е най-голямата.

"Цунамито идва като малки вълни в езерце. Може да предстоят още вълни", поясни Марк Уиласи пред ABC News 24. 

На 11-и март 2011-та година същият район беше разтърсен от 9 по Рихтер. Катастрофалното земетресение предизвика вълни цунами и причини аварията в атомната електроцентрала „Фукушима 1”. Равносметката след опустошителния трус беше над 18 000 загинали. 

Повече от 160 000 души бяха евакуирани от близките до „Фукушима” населени места, като много от тях все още живеят във временни постройки. Обширни зони продължават да са затворени заради високите нива на радиация. 

Припомнете си подробности за опустошителното земетресение от 2011 г. във видеото: