Това показва независим анализ на резултатите

Бившият държавен секретар Хилари Клинтън, независимо, че изгуби президентските избори на 8 ноември, надделява над победителя Доналд Тръмп по брой на подадени за нея бюлетини, съобщава БТА.

По темата

Според независимия сайт "Кук Политикъл рипорт", който прави анализ и оценка на президентските избори и на резултатите от тях, за Клинтън са подадени 2 милиона гласа повече, отколкото за Тръмп. За Клинтън са гласували 64 223 958 гласоподаватели, а за Тръмп - 62 206 396 гласоподаватели.

Окончателни официални данни за броя на подадените гласове за всеки един кандидат все още не са известни.

Въпреки че Клинтън надделява в народния вот, това не променя нещата, отбелязва ТАСС. Избирателната система в САЩ е такава, че изборите за президент не са преки, а избирателите гласуват за делегати в електорална колегия, поддържащи един или друг кандидат.

Броенето на бюлетините протича поотделно във всеки щат. Във всеки щат съотношението между числеността на населението и броят на делегатите  в избирателната колегия се различава. За да победи в изборите, един кандидат президент трябва да си осигури подкрепата на 270 делегати в избирателната колегия. Тръмп има подкрепата на 290 делегати и беше признат за победител още на 8 ноември.