Броят наново гласовете в Уисконсин, Пенсилвания и Мичиган

Кандидатът на Зелената партия за Белия дом Джил Стейн в края на миналата седмица изненадващо поиска ново преброяване на гласовете в Уисконсин, Пенсилвания и Мичиган. Това са ключови щати, даващи общо 46 електорални вота, в които Доналд Тръмп спечели с малка преднина пред Хилари Клинтън, пише Vesti.bg.

Доналд Тръмп с обвинения за сериозни изборни фалшификации

Новото преброяване на гласовете трябва да приключи до 13 декември. Според обявените резултати от изборите, проведени на 8 ноември, Тръмп побеждава съответно с около 20 хиляди гласа преднина пред Клинтън в Уисконсин, 70 хиляди в Пенсилвания и 10 хиляди в Мичиган.

Шансът новото преброяване да обърне вота е малък. Ако това обаче се случи, Клинтън ще поведе с 278 срещу 254 електорални гласа в избирателната колегия, която определя кой е американският президент.

В Уисконсин ще броят втори път гласовете от президентския вот

Искането на Стейн предизвика гнева на милиардера. Но още повече го ядоса решението на екипа на Хилари Клинтън да се присъедини към новото преброяване.

Той заяви в неделя, че е спечелил на 8 ноември не само мнозинството от суперделегатите, но и повече избиратели от съперничката си, издигната от Демократическата партия, за която според него са подадени милиони нелегални гласове.

Тръмп смекчи позицията си по въпроса за климатичните промени

Според резултатите от изборите за Клинтън са дали вота си с около милион повече гласоподаватели, отколкото за Тръмп. Той обаче печели 290 делегати в избирателната колегия, срещу 232 за нея.

В Twitter милиардерът напомни, че самата тя го бе предупредила да уважи резултата от изборите.

„Толкова време и пари ще бъдат похарчени – за същия резултат! Тъжно”, написа Тръмп.

Източник: Vesti.bg