Част от плочата била открита още преди 10 години

Неговото име става известно за пръв път сега, след като археолозите Мая Мартинова и Николай Шаранков, преподавател в Софийския университет, намериха и разчетоха надпис в основата на стълбище от четвърти век в Античния театър.

СНИМКИ НА ИСТОРИЧЕСКОТО ОТКРИТИЕ ВИЖТЕ ТУК

Надпис, открит в основата на стълбище в Античния театър в Пловдив, сочи, че археологическият паметник е поне с век по-стар, отколкото се считаше досега. Той вероятно е завършен още по времето на император Домициан, съобщава БГНЕС.

По темата

Освен това, надписът води до предположения, че Тит Флавий Котис е първият управник на Филипополис, след като градът става метрополия на Източната провинция Тракия в Римската империя. А това се е случило поне 40 години по-рано, отколкото се предполагаше.

Тит Флавий Котис може би е бил човекът, построил и град, накарал летописеца Лукиан да възкликне: "Красотата му блести отдалеч".

Част от исторически значимият надпис бил открит още преди 10 години, но при реставрациите днес археолозите попадат и на неговото продължение, което води до неочакваното откритие.

Плочата ще бъде консервирана и изложена в галерията под сцената на Античния театър, която в момента се реставрира.