Преди няколко години при инцидент в Русия загинаха 27 хокеисти

Тази нощ самолет със 81-ма души на борда падна над територията на Колумбия. Потвърдена е смъртта на 76-има - пасажери и членове на екипажа. В машината пътувал отбор от Висшата бразилска футболна лига - "Шапкоенсе". Той се готвел за финалния си мач за Купата на Южна Америка срещу "Атлетико Насионал".  На борда е бил и бившият футболист на ЦСКА Филипе Машадо, който също е загинал.  

В действителност статистиката показва, че в последните 60 години десетки спортисти са загинали при тежки самолетни катастрофи. Ето едни от най-тежките подобни инциденти: 

4 май 1949 година – След приятелско гостуване на „Бенфика” в Лисабон футболистите от италианския отбор „Торино” се качват в самолета, за да се приберат обратно в Торино. За съжаление, машината се разбива в базиликата на хълма Суперга в покрайнините на италианското градче. Загиват всички 31 души на борда, сред които и 18 играчи на отбора. 

7 януари 1950 година -  При самолетна катастрофа край Свердловск загиват 11 играчи на московския хокеен отбор ВВС. При инцидента умират и лекаря и масажиста на тима, както и всичките шестима членове на екипажа. 

6 февруари 1958 година – Футболистите от английския отбор „Манчестър Юнайтед” са на път за Обединеното кралство, когато самолетът им се разбира край Мюнхен. Загиват общо 23 души, сред които осем футболисти и трима членове на клубната управа. 

2 октомври 1970 година – Самолетът, в който пътува футболният отбор на американския университет „Уичита”, катастрофира в Колорадо. Спортистите пътували към град Логан, където трябвало да излязат на терена срещу отбора на щатския университет в Юта.  На борда е имало 37 пътници и трима души екипа. При инцидента умират 31 души. Като причина за инцидента се посочват грешки на пилотите и неадекватно планиране на полета преди излитане. 

13 декември 1977 година – Край американския град Евансвил малко след излитане се разбива самолетът, превозващ баскетболния отбор на университета в града. Спортистите трябвало да отидат до Нешвил, Тенеси, за да играят срещу местния тим. До мач така и не се стигнало. При инцидента загиват всички 29 души на борда, сред които 14 души от отбора, както и треньорът Робърт Уотсън. Оцелява само един член на отбора - Дейвид Фур, който се разболява и остава у дома, но две седмици по-късно загива при автомобилна катастрофа, заедно с брат си. 

28 април 1993 година - Почти всички играчи на националния отбор на Замбия по футбол умират при самолетна катастрофа в Атлантическия океан, недалеч от бреговете на Габон. Играчите пътували до Сенегал за квалификации за световното първенство. Според разследващите пилотът е изключил грешния двигател след пожар. Загиват всички 30 души на борда. 

7 септември 2011 година – 27 играчи на руския хокеен отбор „Локомотив”, двамата им тренъори и седем души от управата на клуба загиват при самолетна катастрофа руския град Туношна, Русия. По данни на Международния авиационен комитет, причината за трагедията е грешка на екипажа - пилотите по погрешка са натиснали педала на спирачките преди излитането, което е довело до падането на самолета на земята.