Двама швейцарци доказаха на света, че може да се лети не само с керосин

Околосветска обиколка със самолет със слънчева енергия. Двама швейцарци удивиха планетата и направиха това реалност със своя самолет „Solar Impulse 2”. За историята на полета и за бъдещето на соларните технологии – ексклузивно интервю на Деси Банова с един от пилотите.  

По темата

Андре Боршберг и Бертран Пикард навъртяха над 500 летателни часа. Преминаха над 4 континента, 3 морета и 2 океана. Доказаха на целия свят, че самолетите могат да летят със слънчева енергия, не само с керосин.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ПИЛОТИТЕ И НА ЛЕТАТЕЛНИЯ АПАРАТ

"Беше истинска магия да съм на борда за няколко дни и няколко нощи, когато прекосявах Атлантическия океан от Ню Йорк към Испания. Три дни и три нощи. Направо като научна фантастика. Гледах слънцето, гледах вляво и вдясно към двата двигателя без гориво и без шум и си мислех: „Аз съм в бъдещето!”. Но не, това е реалността! Точно това постигнахме благодарение на технологиите! Това е магия", споделя Бертран Пикард. 

За да се случи магията обаче, иноваторите-революционери прекарват цяло десетилетие зад чертожната дъска и работилниците. Създават летателен апарат, захранван от
17 хиляди соларни клетки, разположени по дългото 72 метра крило. Въпреки размерите си, конструкцията на машината е избратена от карбон и тежи около 2 тона – едва 1 процент от теглото на „Airbus A380”.
 
Гледайте повече във видеото.