Това сочат данните на Върховната касационна прокуратура

Над 3100 деца са жертва на насилие до есента на 2016 г. Това сочат данните на Върховната касационна прокуратура за първите 9 месеца на годината.

"1167 малолетни деца, 1916 непълнолетни или общо над 3100 деца са станали жертва на насилие. Въведохме първите специализирани стаи за разпити", заяви Надя Стойкова от Института по социални дейности и практики, цитирана от БГНЕС.

В София и областта ще има две обучения и се очаква към сто специалисти от системата да бъдат обучени как да взаимодействат в интерес на децата, които са пострадали.

ОТНОВО НАСИЛИЕ В УЧИЛИЩЕ: Момичета пребиха своя съученичка (ВИДЕО)

"В София има действаща синя стая, в която през тази година са проведени 10 разпита. Пострадалите деца са на различна възраст. Най-малкото дете, изслушвано в такава стая, е на 3.5 г, както и други малолетни деца. Най-често деца на възраст около 10 години се изслушват. В страната има 20 сини стаи, в които са извършени 88 специализирани разпита на деца. В такива места се правят разпити по различни дела. Има деца, обект на домашно насилие, които също се разпитват в такива стаи", обясни още Надя Стайкова.  

Това е една от мерките за защита, която евродиректива поставя като изискване. Повечето сини стаи са в областните градове.

"Предстои изграждане на още стаи в партньорство в Министерство на правосъдието и се очаква още 20 такива стаи да бъдат готови. Така повечето региони ще бъдат покрити с такива специални стаи за разпити", обясни Стойкова. 

"Започваме работа с родителите, защото дори и те не знаят какви са правата на децата, че могат да бъдат разпитвани от един и същи човек, който при сексуално насилие може да бъде от същия пол", заяви проф. Нели Петрова от Институт по социални дейности и практики. 

Стойкова допълни, че евродирективата изисква да има минимални нива на защита като децата, които са уязвима група и една от тези мерки е правото да се избягва контакт между жертвата и насилника.