Пратил 200 долара, скрити в дискета

200 долара, скрити в дискета от българин. Така един от най-големите световни сайтове за онлайн пазаруване, получава първата си поръчка преди 20 години.

По темата

От зората на онлайн пазаруването до днес. Всичко се е променило. Всеки може да има, каквото пожелае, дори баба ви.

Преди 20 години нещата не са изглеждали така. В първите 6 месеца от създаването на „Амазон” няма нито една поръчка, докато не се появява дискета със скрити 200 долара.

„Поръчката дойде от България. Аз не знаех, че през 1995 година там е имало интернет достъп, но те имаха. Този клиент не плати с кредитна карта, а в брой. Клиентът беше сложил 2 стодоларови банкноти, сгънати в малка опаковка. И беше сложил тази малка опаковка с парите в дискета. Отворил е малкото метално капаче и ги е скрил вътре в дискетата”, разказва Джеф Безос, основател и изпълнителен директор на „Амазон”.

Българинът изпраща дискетата по пощата, а в плика има бележка.

„Парите са скрити в дискетата. Пишеше също, че митничарите щели да откраднат парите, ако знаели английски”, спомня си Безос.

А ако се чудите за какво са били парите...българинът си е поръчал книги.

Изобретателността на българина не познава граници. Невъзможни неща няма, стига да знаеш как да го сториш, без да те разкрият.

Шефът на отдел „Наркотици” още помни времето, когато нашенците са опитвали да изнасят пари.

„Тогава паричните средства почти не можеха да се изнасят, много трудно. И се криеха по много необичайни неща. 2 банкноти в дискета, това не може да се хване на рентген”, коментира Стефан Бакалов, началник отдел в „Митница” на Аерогара София.

Преди Коледа Агенция „Митници” отчита бум на пратките. Оказва се най-желаните за българите подаръци са такива, от които се изкарват много, много пари.

„Скиминг устройствата, анаболите и наркотиците са най-често укриваните неща. Пощенска пратка, декларирана като соево мляко, само че са анаболни стероиди”, обясни Бакалов.

За детето автомат. За родителите друго нещо.

„В обикновен рутер откриваме скимиращи устройства”, показва Бакалов.

Да не забравяме, че по празниците, някои се грижат за смеха си.

„Имахме картички, на които името на изпращача беше г-жа Меркел и г-н Путин. От Холандия бяха. Вътре имаше по 5 грама марихуана”, разказва още Бакалов.