Близо 150 000 българи празнуват имения си ден

На 6 януари Българската православна църква чества големия празник Богоявление (Йордановден) - денят на Кръщението на Исус Христос в река Йордан.

По темата

Традиционно хиляди смели мъже ще скачат във водоеми в цялата страна в опит да хванат Богоявленския кръст.

Едно от местата, където празникът се чака с най-голямо нетърпение, е Калофер. На 6 януари подбалканският град приковава вниманието на цяла България с легендарното Мъжко хоро в река Тунджа.

В Калофер борба за Богоявленския кръст няма – той се предава на най-малкия участник в хорото. То ще нагази в реката около 8.00 ч. Рамо до рамо участниците в хорото ще се държат и ще пеят песента "Залюбила е Василка двама", а после и калоферската традиция - "Тунджа, Тунджа".

В края на декември стана ясно, че прочутото мъжко хоро кандидатства за място в списъка на ЮНЕСКО.

На Богоявление се извършва и традиционният водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия. Той ще бъде отслужен пред паметника на Незнайния воин в София.

Богоявленският водосвет ще бъде отслужен и във всички гарнизони на Българската армия.

За първи път ритуалът е извършен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 г. До падането на България под османско владичество, водосветът се прави преди всяка битка, която води българската войска.

След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г.

След демократичните промени у нас ритуалът започва отново да се извършва през 1993 г.

На днешния празник имения си ден отбелязват близо 150 000 българи. Сред тях са всички, които се казват Йордан, Йорданка, Дана, Божан, Данчо, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божанa, Божидар, Божидара, Бойко, Калоян.

Екипът на Новините на NOVA честити празника на имениците и им желае здраве, късмет и успехи във всички начинания!