Мирела Демирева стана спортист и атлет №1 за 2016 г.

Най-отличилите се спортисти и треньори на България за 2016 г. получиха годишните награди на Министерство на младежта и спорта и Българския спортен тотализатор.

"Спортист на годината" е сребърната медалистка от Рио Мирела Демирева, която получи чек на стойност 50 000 лева. Нейният треньор Маркус Якобус ван Лювен бе премиран с 10 000 лв.

По темата

Демирева призна, че още не е взела окончателно решение за участието си през зимния сезон, защото остава да се разбере, дали контузията в коляното е напълно отшумяла. 

"Още не мога да кажа на 100%. Истината е, че съм много добре. Знам със сигурност, че ще мине контузията. Въпросът е кога и дали ще имам време да се подготвя. Въпросът е не просто да се пусна на зимния сезон, а да се пусна и да скачам много добре. Ужасно много ми се скача на европейското, но в крайна сметка  трябва да съм разумна, защото, в интерес на истината основната цел е лятото - Световното", коментира сребърната медалистка от Рио Мирела Демирева.

В категория "Треньор на годината" бе отличена Ина Ананиева (50 000 лв.), в кат. "Отбор на годината" - момичетата от ансамбъла по художествена гимнастика (50 000 лв.), "Спортист с увреждания" - Ружди Ружди (10 000 лв.), „Млад спортист на България до 23 години“- Елица Янкова (10 000 лв.), „Млад спортист на България до 14 години“ - 14-годишният боксьор Николай Зафиров (5 000 лв).

С най-високото държавно отличие в областта на спорта в България „Венец на победителя“ бяха удостоени Йордан Митков, Иванка Христова, Пюзант Касабян, Томислав Русев, Кирил Ивков, Красимир Балъков, Йорданка Благоева, Васил Божков и Любослав Пенев (последните двама не присъстваха на церемонията поради ангажименти и ще получат венците си следващата седмица).

Най-високото отличие в сферата на спорта беше учредено от ММС през 2015 г., а с него се удостояват заслужили спортисти, треньори, ръководители, инвеститори и журналисти с особен принос за развитието на българския спорт.

През 2015 г. призът „Спортист на годината“ беше спечелен от лекоатлетката Габриела Петрова, а Пламен Константинов грабна отличието за „Треньор на годината“. 

"Времената са тежки и е много трудно да се прави спорт без пари. Аз съм сигурен, че тези средства, които спортистите получиха, ще ги вложат предимно в подготовката си. Имаме много поводи за гордост през тази година. Не може да сме максималисти. Не можеш винаги да очакваш да взимаме максимума от всяко едно състезание, но за бъдем щастливи, трябва да се научим да се радваме на това, което имаме. Аз съм доволен от това, което нашите спортисти постигнаха през тази година. Мога да им пожелая само да бъдат здрави, а успехите сами ще дойдат", сподели министърът в оставка Красен Кралев на церемонията по награждаването на най-отличилите се спортисти и треньори на България за 2016-та година. 

"Много добре се чувствам и съм много горд, че ме избраха отново", сподели Ружди Ружди след церемонията по връчването на наградите за най-заслужили спортисти за 2016-та година

"Знаете, че футболната професия не е лесна работа и има много стрес, като от време на време имаме нужда от почивка. През тази година съм си направил програма до лятото да посетя 2-3 германски клуба. Да сверя часовника и да видя как са новостите в съвременния футбол. Да усетя от кухнята, защото едно е да гледаш по телевизията или на живо мачове, а друго е да имаш възможността да бъдеш между треньорските щабове. Аз съм си родолюбец и много често споря с моите колеги, че въпреки българския манталитет и българските условия, можем да интегрираме нещо отвън и заради това не изключвам България като работа. Разбира се, че ще бъда по-доволен, ако съм треньор на Реал Мадрид или Барселона. След като не съм подписал с никой клуб, значи нямам реална оферта", коментира Красимир Балъков относно дали има оферта отправена към него от български отбор.