Те заплашват, че отново ще блокират българо-гръцката граница

Гръцката стачка се приближава към българската граница. Тракторите вече са при Серес и заплашват да тръгнат към пункт "Кулата". По обед жандармерия застана на пътя и осуети намеренията на фермерите.

По темата

След дни блокади и стачки във вътрешността на Гърция срещу пенсионната реформа и високите данъци, вчера тракторите тръгнали и към границата с България. Тази сутрин земеделска техника осъмна на пътя за Солун край Серес. Десетки трактори стояха паркирани край пътя в готовност да блокират границата ни.

"Непреклонни сме. Това не може да продължава. Вдигат ни данъците, ограбват ни. Не ни остава друго, освен да протестираме. Идвам отдалеч с трактора си и няма да си тръгна скоро", заяви един от гръцките протестиращи.

Край тракторите фермери почти нямаше. За сметка на това полицейското присъствие в района беше повече от засилено. По обед органите на реда блокираха пътя за "Кулата". За да спрат блокадата, два автобуса с жандармеристи препречиха пътя. 

От другата страна в България беше привидно спокойно. Пункт "Кулата" работеше нормално, но тираджиите бяха изнервени.

Очаква се утре фермерските редици да бъдат подсилени с още недоволни, които да се насочат към границата и да я блокират. Ако това се случи, българските превозвачи обявиха готовност да отговорят с контра блокада. Към тях се присъедини и туристическият бизнес в Банско.

Миналата зима гръцката блокада продължи малко над 40 дни и донесе загуби за милиони левове на бизнеса у нас.