Според Иван Ласкин не става въпрос за бракониерство, а за демонстриране на сила

Жестокост към животни, непонятна дори за ловци. Отстрел на два благородни елена, четири бременни кошути и една кошута лопатар бе извършен край град Попово. Предполага се, че е стреляно за забавление. Това предизвика бурни реакции в социалните мрежи. 

По темата

Труповете на животните били намерени от горски служители с десетки години стаж в системата. Един от тях е горският инспектор Илиян Василев. В „Здравей, България” той обясни, че се касае за разстрел.

Подозренията на ловците са насочени към местен бизнесмен, известен с ловната си страст. От полицията заявиха, че заради случая е мобилизирана жандармерия в района на Ловното стопанство. Образувани са и пет досъдебни производства срещу неизвестен извършител.

Според актьора Иван Ласкин, който е запален ловец, най-вероятно става въпрос за територии и отмъщение, а не за бракониерство.

„Сигурно става въпрос за кавга и демонстрация на сила. Допускам, че е възможно да е имало дори употреба на алкохол”, на мнение е той.

Районната прокуратура в Попово е образувала шест досъдебни производства срещу неизвестен извършител. Престъплението се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба от 100 до 300 лева, както и с лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност.

Продължават действията по разкриването на извършителя. Назначени са балистични експертизи. Извършват процесуално-следствени действия. Проверяват се всички лица, които притежават ловни карабини, каквото е оръжието на престъпленията и при шестте случая. 

Репортер: Мартин Георгиев