Той вероятно ще запази сенаторското място

Френски съд глоби 91-годишен милиардер и политик.  Серж Дасо ще трябва да  плати глоба от 2 милиона евро за укриване от френските данъчни служби на милиони евро в чужбина в течение на 15 години, съобщава Франс прес. 

По темата

Освен това той ще бъде лишен за 5 години от правото да заема изборна длъжност.  91-годишният индустриалец - най-възрастният член на френския Сенат - заяви незабавно чрез адвокатите си, че ще обжалва присъдата.

Той вероятно ще запази сенаторското място до края на мандата си през есента на 2017 г., тъй като присъдата му ще влезе в сила едва след края на процедурата по обжалване.

Съдът отбеляза, че мащабът и продължителността на измамата заслужава доживотна присъда строг затвор, но предвид напредналата възраст на Дасо, тя би била безсмислена.

Прокуратурата поиска наказание от лишаване от право да заема изборна длъжност за 5 години, условна присъда от две години затвор и глоба от 9 млн. евро за сенатора от десницата, "потъпкал всички гласувани от него данъчни закони и изменил на правомощията си".

Дасо, президент и генерален директор на едноименния концерн - водещ представител на френската космическата промишленост (самолетите "Рафал ", "Фалкон" и др.), е осъден за укриване на десетки милиони евро в продължение на 15 години, напомня БТА. 

Става въпрос за сметки на четири фондации и компании, базирани в Люксембург и Лихтенщайн, в които е имало до 31 млн. през 2006 г. и близо 12 млн. през 2014 г. Дасо е признат за виновен и по обвинение, че не е вписал в имотните си декларации милионите, укрити в тези сметки.

Оттогава сенаторът е привел в съответствие с изискванията състоянието си, като е изплатил близо 19 милиона евро за просрочени с осем години данъци.