Те ще подсказват на останалите пътници, че е добре да им отстъпят място

"Бебе на борда!" - вече и в столичното метро! По британски пример, бременните жени и у нас ще могат да получат на входа безплатни значки. Те ще подсказват на останалите пътници, че е добре да им отстъпят място.

В лондонското метро, значката „Бебе на борда” краси ревера на бременните пътнички вече 12 години.

По темата

Носят я дори и коронованите особи. Кейт Мидълтън, например, получи една като подарък от лондонското метро, докато беше бременна в петия месец с принц Джордж.

Преди да въведат идеята, на острова правят сериозно проучване, което показва, че 85% от пътниците в метрото смятат, че бременната жена трябва да помоли за място, ако иска да седне.

В същото време – 78 на сто от бъдещите майки казват, че биха се чувствали неудобно и по-скоро биха стояли прави, вместо да помолят за това.

Така се ражда значката – чиято цел е да облекчи тази комуникация.

Ще се получи ли и у нас?

Една малка красавица е на път. Засега я вижда само на екрана, но след по-малко от месец, Ния ще може да я прегърне за първи път.

Не е лесно да познаеш – бременна в 9-тия месец, Ния е качила едва 8 килограма. Често й се е искало да има табелка, че е бременна.

Значката можем да вземем безплатно, ако попитаме на касата. Към нея получаваме книжка с полезна информация за бъдещите майки. С Ния се качваме във влака - първо без значка. Резултатът – негативен.

За втория опит поставяме значката на ревера. Веднага един господин отстъпва място на Ния.

Изводът оставяме на вас. И на Ния.

Преди месец, идеята се ражда в главата на Деси Янкова. Но зад нея застават и общината, и метрото, и болница „Шейново”.

Целия репортаж гледайте във видеото.