Хората без документи ще бъдат депортирани по-лесно

Администрацията на Доналд Тръмп огласи нови мерки за експулсиране на хора без документи. На митническите и имиграционните служители е наредено да експулсират всички незаконно пребиваващи, на които попаднат при изпълнение на служебните си задължения.

По темата

Според оповестените нови мерки, на експулсиране подлежат почти всички от 11-те милиона незаконно пребиваващи в Съединените щати. Служителите могат да преценяват дали задържаните представляват заплаха за обществения ред или националната сигурност.

„Всеки, който е тук незаконно, подлежи на депортация, по всяко време. Приоритет на президента и митническите и имиграционни служби са хората, които са извършили престъпление или представляват заплаха за обществената сигурност”, каза Шон Спайсър, говорител на Белия дом.

По времето на президента Обама имиграционните служби се фокусираха върху депортация на хора от три категории: осъдени престъпници, хора, които са заплаха за сигурността и такива, които наскоро са преминали незаконно границата.

При Доналд Тръмп обаче всеки, дори и само обвинен в престъпление, може да бъде депортиран. А според новите разпоредби имиграционните агенти вече могат да решават кого да депортират. Все пак остава в сила закрилата, както и досега, на хора, пристигнали незаконно в Съединените щати като деца и получили образование в страната.