Голяма фирма е склонна да даде 500 млн. лв., за да се произвеждат повече мотриси у нас

Китайски инвеститор проявява интерес към БДЖ. Голяма фирма е склонна да даде 500 млн. лв., за да създаде условия да се произвеждат повече мотриси в България. 

По темата

Уговорката е с парите да се покрият и част от дълговете на железниците - 260 млн. лв. Това съобщи премиерът Герджиков в Черепишкия манастир, където беше на атракционно пътуване с парен локомотив.

СНИМКИ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

В момента държавата преговаря с китайската компания. Според премиера Герджиков много вероятно е разговорите да приключат още в мандата на служебното правителство. Договорката ще бъде за 15-20 години напред.

Китайската фирма е с годишен оборот от 45 млрд. долара от производство на жп техника, а до две седмици се чака писмо за конкретните намерения.

Според властта, силата на БДЖ полека започнала да идва. В пъти намаляло закъснението на влаковете в последния месец. Намалели малко и дълговете. Изплащали ги със собствени пари на желзниците, но все още са 420 млн. лв. на минус. Част от задълженията на компанията са просрочени.

За да дойдат пари за железниците, от министерството пресмятат  - ако парните локомотиви се наложат като атракция, могат в БДЖ да влизат по 4 милиона лева на година. За да покаже, че е хубаво, кабинетът се разходи с локомотив-реликва до Черепиш и покани чужди и наши туристи на влаков туризъм.