Вижте няколко места, свързани с този период от историята ни

139 години от Освобождението. България прекланя глава пред подвига на загиналите за свободата ни.

Денят беше отбелязан с различни прояви в цялата страна. По традиция в 10 часа в храм-паметника "Св. Александър Невски" патриарх Неофит отслужи благодарствен молебен за освобождението на страната ни.

„Нашият славен български род да бъде свободен и честит в своите усилия да постига доброто, свободата и напредък във всяко добро начинание, заяви патриарх Неофит.

ПАТРИОТИЗЪМ И ГОРДОСТ В "МОЯТА НОВИНА"

Пред паметника на Незнайния воин беше издиганато националното знаме. На церемонията присъстваха държавният глава Румен Радев, служебният министър на отбраната Стефан Янев и стотици граждани. 

Делата на героите, дали живота си за свободата бяха почетени първо пред Бог. С панахида. А след това и с поклон пред националния флаг.Заради честванията през по-голямата част от деня част от центъра на София ще бъде затворен за движение. 

„Поздравявам ви по случай 3-и март – националният празник на Република България”, заяви президентът ген. Румен Радев.

Традицията беше спазена и с почетна смяна на гвардейския  караул.

Историческият връх Шипка пък събра хиляди българи, които носят България в сърцето си. Като Иван от Свиленград. Пътувал е цяла нощ, за да се качи на Шипка. Прави го всяка година на 3 март. Изкачването на 894-те стъпала до върха беше най-вълнуващо за най-малките. Те са от Бургас и са за първи път на Шипка.

Вижте няколко предложения къде може да отидете, за да си припомните част от българската история, бит, култура, както и битките, предхождащи Руско-турската война

Стотици отпразнуваха 3 март в теснолинейката. Те пътуват с извънреден влак от Септември до Якоруда, спират на всяка гара и играят хоро. 

В "МОЯТА НОВИНА" ВЕЧЕ ПОЛУЧИХМЕ СНИМКИ КОЛКО МНОГО ЖЕЛАЕЩИ ПЪТУВАТ С ТЕСНОЛИНЕЙКАТА

ВИЖТЕ КАК ОТБЕЛЯЗАХА ПРАЗНИКА В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ

Първият паметник в България, посветен на Освобождението, е изграден в Пловдив.

Снимка: БГНЕС

Редактор: Ина Григорова

Репортери: Мартин Георгиев, Мия Димитрова, Богомил Грозев