Състезания с коне се организират на много места в страната

Празнуваме Тодоровден. На този ден почитаме свети Теодор Тирон. Той бил млад воин от Мала Азия, загинал като мъченик за вярата си в Христос.

50 години след смъртта на светеца,  гонителят на християните император Юлиян Отстъпник  продължавал да иска възраждане на езичеството. Той решил да се подиграе с вярващите, като наредил  на градоначалника на Цариград да напръска тайно с кръв всички постни храни на пазара на християните. Така в дните на строгия пост преди Великден, те щели да бъдат подиграни и обявени за езичници.

Легендата разказва, че Свети Теодор се явил пред цариградския архиепископ, предупредил го за коварния план и така вярващите били известени.  

Оттогава за благодарност през първата събота от поста Църквата възпоменава паметта на Теодор.  

Тодоровден е ден за кушии. Състезания с коне се организират на много места в страната. Екип на NOVA отиде в Калугерово, където днес по случай празника се провежда една от най-атрактивните кушии у нас, в която се състезаваха четири коня. 

Победител в надбягванията на поляните до село Калугерово стана 16-годишният Мариян със своя кон Панама. След надпреварата за най-бързите - на арената излязоха най-красивите. 

Кушиите в Калугерово се провеждат за 4-та поредна година, но за малката Дара е вълнуваща първа среща с конете. Вече си има любим кон -Трой - кандидидат в конкурса за красота, за който е приготвила морков. Останалите дисциплини - надпревара с тежковозни породи и скачане с препятствия. 

Честит празник на всички именици днес!