Над 900 милиона души са били принудени да дават рушвет на чиновник

Една четвърт от живеещите в Азия са били принудени да плащат подкупи за получаване на обществена услуга през 2016 г., се казва в доклад на неправителствената организация "Трансперънси интернешънъл", предаде БТА.

По темата

В публикувания днес доклад организацията със седалище в Берлин е интервюирала над 20 000 души в 16 страни от Азиатско-Тихоокеанския регион, от Пакистан до Австралия. Общо над 900 милиона души са били принудени да дават рушвет на чиновник.

Според изследването Индия и Виетнам са най-засегнати от този проблем - на близо две трети от запитаните в тези страни се е наложило да платят подкуп за достъп до основни услуги като образование или лечение в държавна болница.

Най-добродетелни са Япония, Южна Корея, Хонконг и Австралия.

Според изследването най-корумпираните държавни служители са полицаите, а най-засегнатата част от обществото са най-бедните.

"Правителствата трябва да правят повече за спазване на ангажиментите си в борбата с корупцията", се казва в изявление на председателя на управителния съвет на "Трансперънси интернешънъл" Хосе Угас. "Корупцията не е дребно престъпление, тя пречи да се сложи повече храна на масата, пречи на образованието, пречи на подходящо лечение и в крайна сметка може да убива", добавя той.

В последно време Азия бе разтърсена от редица корупционни скандали, в които са замесени управляващи, в страни като Малайзия, Южна Корея и Камбоджа, отбелязва АФП.