Как да даряваме безопасно?

Отворено писмо, адресирано до омбудсмана Мая Манолова и всички настоящи и бъдеще управляващи, предизвика обществена дискусия за промени в регулацията на дарителските кампании. Авторът му Светлана Зашева – българска майка, минаваща в момента през тежката битка да търси средства за лечението на своето дете, получи подкрепа от десетки дарители и родители на деца преборили се и борещи се за живот. 

По темата

Повод за това писмо стана случая с Ахмед Моллов - мъжът, който твърдеше, че е преотстъпил реда си за трансплантацията на дете. Оказа се, че никога не е бил търсен от здравните власти. Впоследствие бяха събрани средства за операцията му.

„В момента няма закон и правила. Правят се дарителски кампании без дарителски сметки в някои случаи. Въпросът е до морала. Трябва да спре да се злоупотребява с волята на дарителя и да спрат да се акумулират огромни средства в едни лични сметки, които се представят за дарителски”, заяви в „Събуди се” Бистра Борисова, майка на излекувано с дарителска кампания дете.

По думите й няма отчетност в една лична банкова сметка на родител и никой не можа да накара той да се отчете.

„В края на едно лечение, без значение какъв е изходът, когато изтече срокът на дарителската сметка, тя се превръща в разплащателна. Настойниците на детето могат да използват останалите средства както си искат”, обясни Бистра Борисова.

Според нея трябва да се включат клаузи в договорите остатъчните пари след лечение да може да се превеждат само по болнични и дарителски банкови сметки.

„Става въпрос за съвест и морал, както и за контрол. Двете неща си противоречат. Съвест и морал на хора, които или са имали щастието да преборят една болест, или са имали нещастието да загубят близък човек, не може да ги урегулираш с закон. От друга страна, има един порочен кръг, който се затваря и ние като общество трябва да си отговорим на един много важен въпрос – когато искаме, какво даваме?”, на мнение е бившият депутат Калина Крумова.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.