Главният прокурор изрази позицията си по няколко теми, важни за страната ни

По темата

За четири дни петима турски граждани бяха изгонени от България или са със забрана да влизат у нас. Въпросът колко още са под наблюдение от службите ни, засега остава без отговор.

В дните, в които властта предпочита да говори по-малко и с внимание по темата Турция, главният прокурор Сотир Цацаров изрази позицията си по няколко теми - за междусъседските отношения с Анкара, за нуждата от промени в Закона за вероизповеданията и за решението на турската държава да съди наши граничари, защитили българските териториални води от турски контрабандист преди 9 години.

Защо според Вас Турция, девет години по-късно, решава да търси правата си за нещо, което очевидно е свързано с бракониерство на българска територия?

Инцидентът се е развил на борда на турски плавателен съд, който е извършвал бракониерски улов. Българските гранични полицаи са действали правомерно. Между Турция и България не действа механизмът на Европейската заповед за арест. Това искане за екстрадиция безусловно е обречено на неуспех. България не предава свои граждани.

Смятате, ли че в момента Турция проявява, по някакъв начин, реципрочни действия на предприетите от българската държава стъпки? Имам предвид последната седмица.

Не мисля, че в нарочването на процеса в Турция има някаква ответна реакция, но трябва да сме достатъчно ясни. Всеки е заинтересован да има добри отношения със съседите си. Но и между най-добрите съседи има една ограда, а в конкретния случай и няколко гранични пирамиди. Всеки трябва да гледа на съседа си като на приятел, но съседът му трябва да гледа по същия начин. Всяка държава трябва да пази своята териториална цялост. И всяка друга държава следва да уважава националните интереси и териториалната цялост на своя съсед.

Информацията на ДАНС от вчерашния ден е, че нови двама турски граждани имат забрана. Единият е експулсиран, а другият има забрана да влиза на територията на България.

Запознат съм със случая. Налице е координация с ръководството на ДАНС, но за съжаление цялата информация е класифицирана. Смятам, че тези действия са изцяло в защита на националния български интерес. Те не са враждебен акт срещу друга страна.

Очевидно, след като в последната седмица се е наложило да бъдат изгонени петима, по някакъв начин със своето поведение те са провокирали това.

Това е реакция, защото някой с поведението си е минал определени граници. И над тези граници държавата не може да има търпимост. Ако има търпимост, това означава, че тя си затваря очите пред, как да кажа, пропаганда, посегателство срещу собствената й териториална цялост.

Трябва ли да очакваме ответна реакция от страна на Турция?

Е, не ме карайте да правя външно-политически коментари. Но пък това е достатъчно ясен знак, че българските институции ще защитят българския национален интерес.

Навреме ли го правим? Има критики, че малко сме изпуснали срока. Че тези неща не се случват от вчера и днес.

По-скоро ставащото сега е сигнал и повод за едно замисляне за няколко стъпки. Те може би са свързани със Закона за вероизповеданията и с Изборния кодекс. Мисля, че в политическите сили отдавна такава идея зрее. Ако ние се чудим още 4 години или 2, или колкото искате, дали моментът е назрял. Той моментът ще презрее и ще залее тези, които се чудят дали е назрял. За мен Законът за вероизповеданията се нуждае от разумна, но радикална промяна.

В каква посока?

Държавен контрол по отношение на верското образование. Държавата трябва да има своето участие в образованието и възможностите на лицата, които проповядват в определени храмове. Иначе даваме територия на екстремизъм. В много случаи религия се проповядва от хора, които имат съответни документи за проповедници, завършили курсове, школи в страни….

Кажете в Саудитска Арабия.

Е, вие го казахте. Защото това ражда радикалния ислям, дайте да не се лъжем! Нима има нещо лошо тези хора да получават своето образование в България?

Видяхме Патриотите се опитаха да направят нещо на границата. Имате ли притеснение, че в деня на изборите може да се направи опит за подобна блокада? Което може да доведе до ескалация на напрежението.

Е, не ме вкарвайте в политически коментари. Важно е да се знае, че и МВР, и прокуратурата ще действат така, както изисква законът. Законът изисква спазване на обществения ред. 

В прокуратурата има ли сигнали за предизборни нарушения, които разглеждате?

Да. Не става дума само за сигнали, които са адресирани към една политическа партия или касаят нарушения само за една политическа партия.

И  един финален въпрос, свързан с една разследване на колегата Марин Николов за бившия шеф на горското стопанство.

Запознат съм, изгледах всичко. Даже закъснях за работа, защото гледах всичко в сутрешния блок.

Да, започната е проверка на прокуратурата. Разбира се, аз искам да видя на първо място дали такива сигнали е имало в местната прокуратура в Попово и какво е направила тя. Той е много сериозен повод за действия от нас и размисъл от тези, от които зависят съответните назначения в изпълнителната власт. 

Целия разговор със Сотир Цацаров гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.