Защо поскъпването за Плевен е най-голямо?

„Около 20% ще е поскъпването на парното и топлата вода на територията на столицата. Големият проблем, който бе засегнат от протестиращите е, че във всички държави монополите са в регулация. Но там няма такива протести, защото феноменът „енергийна бедност” е за България. Това е големият проблем. Политиците се провалиха през всички тези години на преход. Те искаха това увеличение на цените да се случи с политиката на доходите, и като не успяха, го направиха с политиката на цените”, коментира в студиото на „Здравей, България” енергийният експерт проф. Атанас Тасев. 

По темата

Припомняме, че от началото на месеца синьото гориво поскъпна с близо 30%. А това неминуемо ще се отрази и на цените на топлоуслугите. Поскъпване се очаква в цялата страна - с между 18 и 38%. Най-голямо увеличение на сметките се очаква в Плевен, където КЕВР предвижда посъпването да е с 38 на сто. С близо 22% повече ще плащаме и в София, и в Пловдив. 25% ще е увеличението в Бургас. 

Докато регулаторът обсъжда всичко това, под прозорците на сградата протестиращи ще изразят недоволството си срещу готвените промени. 

„Увеличението за Плевен е необяснимо. Учудващо е, че ръстът в цената на газа е по-малък отколкото ръстът на топлоенергията”, добави енергийният експерт проф. Атанас Тасев. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.