В София сметките ще скочат с малко над 22%

По темата

По-високи цени на парното и топлата вода в цялата страна готви енергийният регулатор. Причината - очакваният скок в цената на газа от първи април. Новината провокира протести пред сградата на регулатора.

Очакванията са в началото на април цената на природния газ  да се повиши с близо 30 на сто. Поскъпването на синьото гориво неминуемо ще доведе и до скок в цените на парното и топлата вода за цялата страна. 

Най-сериозно ще е увеличението в Плевен - с близо 38%. В София сметките ще скочат с малко над 22%. В Пловдив поскъпването ще е почти същото. За Бургас разчетите показват 25 на сто повишение. Във Велико Търново  е заложен най-малък скок - около 18%. 

Леко поскъпване - с около един процент ще има и при тока. Причината е, че част от електричеството, което ползваме, също се произвежда от топлофикациите.

След като стана ясно, че синьото гориво ще поскъпне,  някои големи предприятия  предупредиха, че може да има и скок в цените на някои основни стоки. От регулатора обаче излязоха с цифри - че за последните две години и половина, цената на синьото гориво е паднала с близо 61%.

„Те трябваше да имат основание да намалят цените, когато ние намалихме цената на природния газ с 61% - два пъти повече, отколкото е повишението сега.   Тогава обаче имаше ледено мълчание от тяхна страна”, коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. От КЕВР  призоваха потребителите към спокойствие – защото цената скоро отново можела да тръгне в посока надолу.

„Имам сериозни надежди, че нещата ще се променят до началото на следващия отоплителен сезон”, призна Иван Иванов. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.