Това са част от констатациите в доклад на новото ръководството на СГС

Безконтролно и неефективно подслушване с разрешение от Софийския градски съд (СГС). Това са част от констатациите в доклад на новото ръководството на съда, който вече е изпратен до главния прокурор. 

По темата

Докладът на настоящия председател на СГС Калоян Топалов всъщност сезира главния прокурор за престъпления, които са вършени от предходното ръководство в лицето на Владимира Янева. Тя беше отстранена от поста именно заради незаконно подслушване и има условна присъда на втора инстанция.

„Много искания, много разрешения - никакъв резултат”, така Топалов определи работата на предшественика си.

В сградата на Съдебната палата безконтролно са подписвани разрешения дори за подслушване на дипломати. Това е ставало основно през 2015 г. - 50 дипломати. Пикът на разрешените СРС-та е през 2010 – малко над 6200. Отказите са едва 15. За 2016-а има над 300 искания за подслушване, като съдът е отказал 165 от тях.

Сред подслушваните през 2010 г. е бившият земеделски министър Мирослав Найденов. Той беше свидетел по делото срещу Цветан Цветанов за незаконно подслушване, което беше прекратено.

„Смятам, че адресант на този доклад трябва да е ВСС и по-скоро съдийската колегия. Тоест, ако има разчистване на Авгиевите обори, те трябва да започнат оттам, а не да се очаква всъщност, че някой друг ще хване горещия картоф”, заяви Найденов.

Горещият картоф е в ръцете на главния прокурор, който трябва да реши има ли данни за престъпления в СГС. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.