Недоволните настояват за провеждането на референдум

Квартал „Младост” отново се вдига на протест. Десетки се очаква да изразят недоволството си пред сградата на Столичната община. 

По темата

Причината този път е заседанието на Столичния общински съвет. Оттам днес окончателно трябва да решат дали да уважат желанието им за провеждане на референдум срещу презастрояването на „Младост”.

Въпреки че над 14 000 души се подписаха „за” провеждане на допитването, комисиите на Столичния общински съвет вече веднъж отхвърлиха искането им.

Мотивът - въпросите от референдума са незаконосъобразни. По закон обаче гражданите имат право да правят референдуми за устройството на териториите и екологичен начин на живот, твърдят протестиращите. Борбата им сега е да се чуе гласът на хората.

„Причините въпросите да бъдат незаконосъобразни са, че така формулирани те противоречат на законите. Първият въпрос гласи, че трябва да се промени Общият устройствен план на Столичната община. Компетентността на Общинския съвет обаче не е да променя закони и не е изцяло в компетентността му приемането на Общия устройствен план”, обясни в "Здравей, България" председателят на Комисията по архитектура в Столична община Силвия Христова.

Репортери: Глория Николова, Ивомира Пехливанова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.