Какво показа изследването на Георги Георгиев в "На твоя страна"?

Крият ли риск боите за яйца? Какво показаха резултатите от изследването, което NOVA направи в лаборатория? Отговорите в рубриката "Георги Георгиев на твоя страна".

На Велики четвъртък голямото боядисване на яйца вече започна, а според традициите в събота предстои и втори епизод. Затова изключително важно е да знаем има ли опасни бои и кога традицията може да се превърне в риск за здравето ни. На щанда цветовете са в най-различни варианти – таблетки, прахчета, ампули, капсули. Има ли сред тях вредни и непозволени? 

По темата

Всеки цвят се постига от оцветители, зад които седи едно или няколко Е-та - Е-102, Е-110, Е-122, Е-131 и Е-133. Те присъстват в почти всички бои на пазара. Посочените върху опаковките Е-та в повечето случаи са разрешени от Брюксел.

Въпреки това, според експертите, употребата им може да доведе до странични ефекти за здравето ни, като алергии и дори хиперактивност при децата. Всеки ден същите оцветители поемаме и с безалкохолните напитки и сладките, например. Екипът на NOVA направи изследване в лаборатория на няколко произволно избрани различни продукта от пазара.

Повечето багрила, които купуваме, са родно производство, а съставките в тях са под контрола на Брюксел. А от там казват - оцветителите, посочени на опаковките на боите, са безвредни.

„Боята за яйца съдържа хранителни оцветители, които са абсолютно безвредни – използват се във всички браншове на хранителната индустрия. Това са т.нар. Е-100”, обясни Гергана Генова, технолог във фабрика за бои.

Няколко произволно избрани продукта на пазара бяха дадени за изследване в лаборатория. Първо се проверява дали изписаните съставки фигурират в пробата.  След това и дали откритите Е-та са позволени от Брюксел. Макар и разрешени, тези оцветители могат да бъдат и опасни, предупреждават експерти.

„Най-честият ефект е предизвикване на хиперактивност при децата – стават буйни. Ефект, близък до този на кафето. Но също така има и някои алергии, някои заболявания, които са свързани с непоносимост с някоя храна”, обясняват от „Активни потребители”.

Здравните власти обаче успокояват – боите са безопасни, тъй като са преминали научни изследвания и тяхната безопасност за влагане в храни е гарантирана. На пазара има и бои с естествени багрила. Те обаче вдигат цената с пъти и потребителите рядко прибягват до тях, пресмятат производителите. Сега оцветителите на пазара ни струват от 0,30 лева до 2-3 лева.

Потребителите трябва да следят за срока на годност на боите, а също така да внимават, когато купуват вече боядисани яйца. Птицевъди предупреждават да внимаваме и за яйца, които се внасят на едро и при преопаковането им може да се промени срокът на годност.

Могат ли оцветителите, вложени в боите, да доведат до странични ефекти за здравето ни и в какви случаи? Коментар на диетолога Огнян Симеонов гледайте във видеото. 

Очакваме и Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.