Филм разказва за българските монаси в Атон

За първи път българи успяха да влязат зад стените на Зографския манастир в Атон и да снимат пълнометражен филм за живота на монасите там. Но за да довършат филма си Силвия Стоянова и Борислав Павлов имат нужда от средства.

По темата

Атон - тук няма туристи, а поклонници. Иконите не се галят с ръка, от тях се черпи енергия. Хората се поздравяват кимайки, без ръкостискане. Парче земя в шепата на Бог, където женски крак никога не е стъпвал.

Силвия Стоянова и Борислав Павлов са двойка в живота, и в работата. Заедно създават документалния филм „Градината на Пресвета Богородица“. Лентата разказва историята на икона, дошла в манастира по чуден начин преди 30 години. Появата й е необяснимо събитие, променило живота на генерал от Кипър, който дава обет да я дари на Зографския манастир „Св. вмчк. Георги Победоносец“.

Монах Макарий е завършил Богословския университет на Софийския университет. Идва в манастира като поклонник и остава.

Във филма са използвани архивни кадри от предишни посещения на режисьора Борислав,а интервютата са направени през 2013 година. За да довършат филма обаче, създателите му имат нужда от финансова помощ. А средствата се събират чрез краудфъндинг кампания. Метод, при който всеки може да дари малка сума, за да помогне. А когато бъде завършен, Силвия и Борислав искат да участват във фестивали в Русия и Германия. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.