"Дай Боже тази вечер нашият народ да пристъпи в бъдещето", заяви турският президент

Днешният референдум е вот за бъдещето на Турция“, заяви пред журналисти турският президент Реджеп Ердоган.

„Проведохме няколко допитвания до народа в миналото, но това е възможност за промяна и трансформация към нова административна система на Турция. Дай Боже тази вечер нашият народ да пристъпи в бъдещето, правейки очаквания избор“, заяви държавният глава.

СНИМКИ ОТ ГЛАСУВАНЕТО ЗА РЕФЕРЕНДУМА ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ

По-рано премиерът на страната Бинали Йълдъръм заяви при гласуването си, че всякакъв резултат от референдума ще е успех за нацията.

„Независимо какъв ще бъде изходът, това е изборът на нашите хора. Тяхното решение е най-доброто за успеха на страната“, каза той.

РЕШАВАЩ ИЗБОР: Референдум в Турция за президентска република

Малко след него в Истанбул гласуваха председателят на парламента Исмаил Кахраман и ръководителите на опозиционните партии. Много турски знаменитости също пуснаха бюлетина. Сред тях беше и певецът Таркан, който обаче отказа да коментира как законодателните промени биха се отразили на страната.

Днес турците гласуват „за“ или „против“ поправки в основния закон на страната. Предвижданите промени в Конституцията ще дадат изключителна власт в ръцете на президента. Ако референдумът има успех, към новата система ще се премине през 2019 г. Според новите поправки следващите избори за президент и парламент ще се проведат на 3 ноември 2019 г.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.