Учени обясняват кои са четирите причини да се чувстваме изтощени

Канадските влогъри Мичъл Мофит и Грегъри Браун публикуваха видео в канала си за наука "Ейсаб сайънс" в Ютюб, в което посочват причините за постоянната умора, съобщи "Сайънс алърт", цитиран от БТА.

Когато се чувстваме изтощени, обикновено специалистите ни съветват да се наспим. Но понякога, дори след като сме си взели необходимите над 7 часа сън, оставаме сънливи и апатични.

По темата

Видеото обяснява, че една от причините е, че водим твърде заседнал начин на живот. Въпреки че смятаме физическите упражнения за изморителни, се оказва, че правенето на леки тренировки няколко пъти седмично, може да ни даде повече енергия.

Само си припомнете кога сте имали непривично активен ден на открито, като преход или хвърляне на фризби в парка. Същата вечер вероятно сте спали изключително добре. Хората, които правят упражнения редовно, се радват на по-добър сън, дори и броят часове да остане същият.

Друг капан е това, че разчитаме на кофеина, за да ни държи будни. Въпреки че повечето от нас не пият еспресо точно преди лягане, то трябва да се избягва много по-отрано. Кофеинът блокира единозина - невротрансмитер, които се образува в мозъка през деня и ни прави сънливи вечер. Ако пиете кафе шест часа преди да си легнете, това ще обърка производството на единозин и ще повлияе негативно върху бързото заспиване. 

Понякога изтощението не се корени в прости ежедневни решения, а е свързано с психическото здраве. Например, тревожното разстройство може да е придружено от умора, и дори високи нива на стрес и безпокойство ще Ви оставят много изцедени. Депресията влияе и върху качеството на съня, като в някои случаи дори причинява безсъние.

Физическото състояние също може да предизвика прекомерна умора. Тогава най-добре е да Ви прегледа доктор, но част от причините може да са недостиг на желязо, проблеми с щитовидната жлеза и диабет. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.