САЩ, Южна Корея и Япония се разбраха за координирани мерки срещу КНДР

Северна Корея извърши артилерийски учения със стрелби по случай 85-ата годишнина на армията, докато в Токио представители на САЩ, Южна Корея и Япония се договориха за тясно сътрудничество за мерки срещу заплахите от Пхенян, предаде БТА.

Същевременно във Вашингтон видни членове на правителството свикаха всичките сто сенатори, за да ги запознаят с положението на Корейския полуостров.

По темата

Според правителствен източник в Сеул севернокорейците са извършили стрелбите в района на крайбрежния град Вонсан. В тях са били задействани между 300 и 400 единици далекобойни оръдия. Експерти смятат, че Пхенян се е отказал от плановете да извърши днес или през някой от следващите дни нов ядрен опит или ракетен тест, за да не провокира САЩ и Южна Корея, съобщи южнокорейската информационна агенция "Йонхап". 

На 9 април Тихоокеанското командване на САЩ потвърди, че самолетоносачът "Карл Винсън", съпроводен от два разрушителя със системата "Иджис", и един миноносец, са се насочили към Корейския полуостров. Очаква се флотилията да навлезе в Японско море в началото на следващата седмица, припомни ТАСС. Асошиейтед прес съобщи, че американската ядрена подводница "Мичиган", въоръжена с управляеми ракети, е пристигнала в южнокорейското пристанище Пусан на посещение, обявено като рутинно с цел отдих за екипажа и зареждане с провизии. 

Специалният представител на САЩ за политиката към Северна Корея Джоузеф Юн каза днес в Токио, че всички ходове към Пхенян ще бъдат предприети в координация и след консултации със съюзниците на САЩ в региона. След преговори с неговите партньори от Япония Кенджи Канасуги и Ким Хон-гюн от Южна Корея американският представител, цитиран от "Киодо", каза, че трите страни са се разбрали за "тясно сътрудничество в дипломацията, военните действия и икономиката" за мерки срещу КНДР. Кореецът Ким допълни, че е постигната договореност за "максимален натиск върху Северна Корея". 

Снощи Шон Спайсър, говорител на президента Доналд Тръмп, съобщи, че към всички членове на Сената е отправена покана да дойдат в Белия дом, за да бъдат информирани за положението на Корейския полуостров. Сенаторите ще изслушат държавния секретар Рекс Тилърсън, министъра на отбраната Джеймс Матис, директора на Националното разузнаване Дан Коутс и генерал Джоузеф Дънфорд, председател на Съвета на началник-щабовете, съобщи "Ройтерс".
Агенцията отбеляза, че по правило представители на правителството отиват в Капитолия, за да представят външнополитически проблеми пред Конгреса, и е необичайно целият Сенат да отива в Белия дом. Първоначално брифингът в сряда трябвало да се състои в специално охранявано помещение в Конгреса, но Тръмп настоял то да бъде преместено в Белия дом, казаха източници от Конгреса. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.