Робството на жените в кралството и тяхната борба

ООН избра Саудитска Арабия за член на Съвета за правата на жените. Не, това не е шега. Сега кралството е сред 45-те държави, които ще работят за равноправието на половете по света.

Не се знае дали Рияд може да каже много за правата на жените, но със сигурност може да ги ограничава. Не е ясно кои саудитски представители ще присъстват на срещите на комисията в ООН, за да коментират женските свободи... и дали сред тях изобщо ще има жени. В най-добрия случай те ще се намират в съседна стая и чрез компютърна връзка ще доказват колко са равноправни - безконтактно, безотказно и безнадеждно.  

Припомняме ви окуражителната гледка, която представляваше първата среща на новосформирания Съвет на момичетата на Саудитска Арабия. Това също не е шега. 

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ КАКВО НАИСТИНА СЕ СЛУЧВА В САУДИТСКА АРАБИЯ

Решението на ООН идва точно месец, след като светът бе разтърсен от историята на 24-годишната Дина Али, която избяга от Саудитска Арабия, за да избегне принудителен брак. Полетът й към свободата не продължи дълго и младата жена беше върната обратно в Рияд. Преди това в блога си тя написа, че при завръщането си ще бъде убита, защото е погазила правилата. В момента съдбата й е неизвестна. Саудитските власти твърдят, че тя е жива и е задържана в женски затвор. 

Преди да сме чули амбициозните предложения на саудитците за женската еманципация, нека ви припомним положението в богатото на петрол кралство:

Пазачите

Всяка жена трябва да бъде придружавана от пазач от мъжки пол - махрам. Обикновено това е нейният съпруг или баща, понякога – син. Тя трябва да поиска от него позволение да пътува, да се омъжи, да посети лекар или дори да излезе от дома си.

„Аз съм на 50 години и откакто съпругът ми почина, мой махрам е синът ми. Преди той ме питаше за позволение, а сега съм под негов контрол, въпреки че аз изкарвам парите и плащам сметките”, разказва с ирония Салва Башир пред Saudi Gazette.

Работата

Въпреки че над половината жени в кралството имат образование, те не са предпочитана работна ръка, особено когато става въпрос за сериозни и отговорни професии. От няколко години насам жените вече могат да работят някои професии, без да искат разрешение от „пазача” си.  

Шофирането

Забранено е жените да шофират. Те обаче вече могат да карат велосипеди и мотори.

Насилието

Голям брой изнасилвания в Саудитска Арабия остават нерегистрирани. Първо, защото жените се страхуват от наказание (в случай че съдът реши, че са пренебрегнали правилата за разделението между половете). Второ, случката би донесла срам на семейството им. Трето - за да съобщят за престъплението, жените трябва да отидат в полицията със своя махрам… който понякога е самият изнасилвач. 

Всяка година 1000 жени бягат от кралството заради жестоките ограничения, в които са принудени да живеят. Тези, които остават, се борят със зъби и нокти, за да докажат, че заслужават равноправие. 

„Аз съм мъртва душа в живо тяло. Надявам се това никога да не се случи на малката ми сестра”, споделя Сара пред Си Ен Ен. 

Днес обаче саудитските жени са по-живи от всякога. Те са чули „не” достатъчно много пъти и вече не могат да го понесат. Отговарят с мълчание, но с действия. Снимат се как шофират… и след това изчакват да бъдат арестувани. Показват лицата си... и търпят последиците от това, че са ги разпознали. Тези смели постъпки не са безсмислени. През последните години саудитските жени си извоюваха права, за които допреди 15 години не смееха дори да говорят на глас. Вижте ги в галерията ни по-горе. 

Автор: Гергана Тенева

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.