Промените влязоха в сила

В Белгия влязоха в сила законови промени, които улесняват прогонването на чужденци от страната, съобщи БТА.

Занапред отпада защитата от експулсиране на чужди граждани, които са родени в Белгия или са пристигнали в страната като малолетни.

Законът няма да защитава и терористите и т. нар. чуждестранни бойци, които са участвали в сражения на страната на терористична организация, както и проповедници, които си служат със словото на омразата.

По темата

С въведените промени чужденците, срещу които е издадена заповед да напуснат страната, повече няма да могат да обжалват решението, за да протакат напускането на държавата. Новите мерки засягат основно чуждестранните граждани, чиято опасност за обществото е доказана. В общия случай това се отнася за престъпници (с влязла в сила присъда) - изнасилвачи; крадци, проявили насилие; осъдени за пренос и продажба на наркотици; участници в организирани престъпни групи.

Държавният секретар по убежището и миграцията Тео Франкен коментира, че това е най-голямата законодателна промяна в тази област в рамките на мандата на настоящото правителство. Въведените промени измениха закон от 1980 година. Отчита се, че в Белгия се намират около 400 "чуждестранни бойци", от които 40 не са белгийски граждани.

Снощи Франкен не е бил допуснат до аудитория на Брюкселския свободен университет, след като стотина студенти са препречили пътя му, съобщават местни медии, цитирани от агенцията. Отбелязва се, че това е първият път, в който Франкен, в качеството си на правителствен представител, е бил принуден да отмени лекция в университет, насрочена по покана на академичното ръководство.