Изследването е на учени от Калифорнийския университет

Група американски учени идентифицираха гени, чиито мутации причиняват синдрома на Турет - наследствено заболяване на централната нервна система, което се характеризира с различни тикове, както и с крещенето на нецензурни думи, информира Лента, цитирана от БТА.  

По темата

Изследването беше публикувано на сайта на Калифорнийския университет. 

Изследователите сравниха кодиращите протеини в ДНК на 311 деца, страдащи от Синдрома на Турет и на техните родители, повечето от които не са болни.  

Учените търсиха мутации при пациентите - изменения в гените, които за първи път са възникнали при зачатието, а не били унаследени от майката и бащата. Те могат да окажат много по-тежко въздействие на организма, отколкото предаваните от поколения мутации, тъй като при вторите роля играе и естественият подбор. 

Оказа се, че около 12% от всички случаи на болестта са свързани с мутации, които засягат 400 различни гена. Измененията в четири гена, които са активни в мозъчните клетки, причиняват синдрома на Турет с вероятност 70-90%.  

Авторите се надяват, че бъдещи проучвания ще позволят да се установят и останалите наследствени фактори на заболяването и ще помогнат да се разработи метод на лечение.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.