С технологията „Архимед“ от управлението прониквали кибератаки срещу компютри в локалните мрежи

Организацията „Уикилийкс” публикува описание на технология „Архимед“ на ЦРУ, която позволява на спецслужбите да извършат кибератаки срещу компютри вътре в локалните мрежи, към които често се включват устройствата в офисите, предаде БГНЕС.

По темата

В съобщението на „Уикилийкс”се казва, че ЦРУ прилага "Архимед", за да установи контрол върху един от компютрите, закачени за локалната мрежа, за да получи достъп до потока данни на друг компютър, намиращ се вътре в същата защитена мрежа. Информацията от устройството се изплаща на сървър на ЦРУ в момента на използвано на браузера от страна на притежателя на компютъра.

„Архимед" е новата публикация на „Уикилийкс” от серията Vault 7, която е кодовото име на най-голямото изчитане на информация от ЦРУ.

От началото на март организацията публикува масив от данни за начините на кибершпионажа, използвани от ЦРУ. От тази информация ставаше ясно, че ЦРУ е разработило програми за следене с помощта на мобилни телефони, а също технологии, благодарение на които може да получи достъп до смартфоновете по цял свят. Тези технологии позволяват да се проследят аудиотрафика и електронните съобщения, включително в популярните мрежи „Уотсапп" и „Телеграм".

„Уикилийкс” е международна организация с идеална цел, която публикува в интернет секретни и конфиденциални документи от различен характер, без да разкрива техните източници. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.