Освен репортерската си работа, Надя обича и да рисува

Познавате я като една от най-чаровните репортерки в екипа на Новините на NOVA. Но освен въздействащи репортажи, Надя Ганчева умее да прави добре и други неща – сред тях е рисуването. Заедно с графичния дизайнер Христо Петров ще покажат своите произведения в галерия „Палитра” в събота. 

Прави първите си стъпки случайно, преди не повече от 3 години. В началото никой не вярва, че хобито ѝ може да се превърне в нещо по-сериозно, но графичният дизайнер Христо Петров и операторът Кирил Тасев я подкрепят в начинанието ѝ и я стимулират да продължи да се развива в тази посока. Авторската ѝ изложба, посветена на Африка, отваря врати тази събота в галерия „Палитра” на ул. „Узунджовска” 1.

Надя даде интервю за Vesti.bg, в което разказа откъде идва тази неочаквана страст към рисуването.

По темата

- Каква е основната тема на изложбата и откъде идва вдъхновението ти да рисуваш? Защо Африка? 

- Тема на самата изложба няма, вдъхновението си е в нас самите, предполагам. Неща, които са ни накарали да се вдъхновим, неща, които обичаме или за които мечтаем. Именно заради това дойде и Африка. Никога не съм била там, мечтая си да отида и си представям истинска приказка, само като изрека Африка. 

- Кой те подкрепи в този проект? Кой ти помогна да излезеш отвъд професионалната рамка и да потърсиш нови хоризонти?

- В началото тръгнах сама, просто исках и опитах. Приятелите ми, с изключение на Деси Георгиева, хич не ме подкрепиха, даже напротив. Всъщност Деси беше единственият човек, който от самото начало вярваше, че ще успея и много ме подкрепяше. Крила ми даде операторът Кирил Тасев. Случайно видя някои мои неща и просто възкликна „Искам тази”. Усещането е незабравимо някой да поиска сътворено от теб нещо. Дава толкова стимул, надежда и вдъхновение, че нищо друго няма значение. Човекът до мен също много ме подкрепя, дава ми съвети, изказва критика, за да вървя напред.

- Какво те вдъхновява в творчеството ти? Историите, пътуванията, мечтите за пътувания?

- Всичко може да те вдъхновява, просто зависи с какви очи гледаш на света и това, което се случва. Колкото по-голяма нужда имаш от красота и позитивни емоции, толкова повече ги търсиш и се опитваш да ги създаваш.

- Къде се срещат изкуството и журналистиката? Има ли според теб пресечна точка?

- Една приятелка ми каза, че хората, които пишат, задължително и рисуват. Не знам дали наистина е така, но е факт, че и с думи, и с цветове всеки от нас създава светове. А в нашия нюзрум има много таланти - Мария Милкова, Велина Сашева, Ивомира Пехливанов, Живко Константинов - всички те са хора, които рисуват, при това изключително красиво.

Надявам се да ги убедя скоро да направим по-голям проект, в който и те да покажат своите творения. Във всеки от нас има някакъв пламък, който може да бъде запален. Именно този пламък ни кара да живеем и да усещаме смисъл в живота си.

Ако това пламъче се разгори, ще бъдат създавани много повече смислени, истински и работещи неща. А това зависи от нас самите, от всеки отделен човек зависи дали ще създава нещо градивно и позитивно, или пък ще потъне в разрушителни и негативни мисли. Аз предпочетох първото.

Смятам, че твърде малко подкрепяме хората около нас в нетипични за тях начинания, а това, мисля, е грешно. На човек му трябва много малко, за да полети. Свикнали сме все да чуваме, че това не е за нас, че няма да се получи, че няма смисъл. Мисля, че този подход е грешен. Ако в самото начало бях послушала повечето хора около мен, че трябва да се откажа, че няма смисъл да се уча, че си има художници и не трябва да се бъркам в тяхната работа, никога нямаше да усетя това щастие, което изпитвам сега. Нямаше и да има осем души, които са закачили моя картина в домовете си.

Трябва да вярваме и да даваме крила на хората около нас, не трябва да ги потопяваме още преди да са се научили да плуват. Всеки, който се почувства оценен, дава всичко от себе си, най-малкото, за да оправдае очакванията на другите, да ги зарадва, да ги усмихне. 

Цялото интервю на Надя Ганчева четете във Vesti.bg.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.