Страната разполага с единствените два ядрени реактора на континента

Южна Африка възстановява плановете си за изграждане на атомни централи с подписването на споразумения с няколко държави, каза министърът на енергетиката Ммамолоко Кубайи. 

Миналия месец съд в Кейптаун отсъди, че правителството не е позволило адекватни обществени консултации за предварителни споразумения с Русия, Южна Корея и Съединените щати за изграждането на осем реактора. 

По темата

Стремейки се да отговори на нарастващото търсене на електроенергия, Южна Африка през последните години подписа също споразумения с Франция и Китай. 

"Реших, че няма да обжалвам решението на Върховния съд на Кейптаун по този въпрос", каза Кубайи на пресконференция. 

Сега правителството планира да подпише нови споразумения с всичките пет страни, които впоследствие ще бъдат внесени в парламента, каза тя. 

Южна Африка разполага с единствените два ядрени реактора на континента и се стреми да поднови ядрената си програма в опит да прекрати зависимостта си от въглища, за да произвежда електроенергия. 

Правителството съобщава, че планираните осем нови реактора ще осигурят още 9 600 MW електроенергия. 

Но разходите за изграждането на новите мощности - около един трилион ранда (73 млрд. долара), обявени през 2010 г., предизвикаха критики. 

Въпросът се превърна в политически, а президентът Джейкъб Зума и неговите поддръжници настояват за развитието на програмата, докато други, включително членовете на опозицията, са сдържани. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.