Пътуването със самолет може да ни излезе по-евтино, отколкото с влак

Пътуването до морето със самолет може да ни излезе по-евтино, отколкото с влак. Това, само ако успеем да планираме напред във времето. Оказва се обаче, че вече няма голяма разлика в средната цена на билетите за самолет, влак и автобус. Кой е най-изгодният вариант да се пътува провери екип на „Събуди се”. 

По темата

Морето е на няколко стотин километра разстояние. На няколко часа път по земя. Или на няколко минути - по въздух.

Така имаме избор – как да пътуваме, за колко време да стигнем и колко пари да отделим за път. Например, с автомобил до Бургас и обратно по автомагистралата са около 800 км. С кола, която средно харчи 7 на сто, ще са ни необходими 56 литра гориво.

И ако заредим бензин А95 – по настоящите средни цени, ще извадим от портфейла си около 118,16 лв. Толкова ще ни струва и ако сме на дизел. На газ пък ще ни е два пъти по-евтино. За сравнение миналата година по това време същият маршрут, с автомобил на бензин, ни е струвал с 12 лв. по-евтино. 

Много от шофьорите прилагат и някой тънкости, като не пълнят резервоара догоре от София, а се възползват от по-ниските цени по пътя. Например, в Стара Загора горивото е с около 10 стотинки по-евтино.

Оказва се по-евтини варианти могат да се намерят, макар и трудно и с условности. Най-ниските цени на билети за автобус започват от 8 лева за направление Бургас. Това обаче се водят последни места. Заради ограничените места пътуването на толкова ниски цени със семейството или приятелите става почти невъзможно. Регулярната цена на билетите за Бургас е 26 лева, а за Варна е 30 лева.

Пътуването с влак първа класа до Варна пък ни излиза 29,50 лева, а до Бургас - 4 лева по-евтино. Втора класа са съответно 23,60 и 20,40 лева. И макар това да е най-бавният начин да стигнем до морето, има и своите плюсове. Главният – без ограничение в багажа.

Със самолет е единственият начин да стигнем до морето за по-малко от час. Оказва се, че не излиза по-солено. В момента може да се купи еднопосочен билет от София до Варна за 6 лева. И тук обаче, както при автобусите, има условия – първо ограничен брой евтини билети. И второ - далечна дата. В пика на сезона може да се намери двупосочен билет от София до Варна за около 70 лева. Минус е багажът, защото доплащането за такъв понякога може да излезе повече от самия билет, а обяснението за ниските цени на самолетните билети е конкуренцията.

За разгара на лятото увеличение в цената на билетите за влака и автобуса до морето едва ли ще има. Самолетните обаче най-вероятно ще се повишат. Ако може да планирате напред във времето – сега е моментът. Така пътуването може да ви излезе почти без пари – и по въздух, и по суша.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.