Трагедията на Батак преди 141 години разтърсва цяла Европа

С литийно шествие-поклонение в батак започва отбелязването на 141-та годишнина от Априлското въстание. От около 7-хилядното население, остават живи близо 1200 души. Трагедията на Батак разтърсва цяла Европа.

Както преди 141 години така и днес биенето на камбаната събра хората в центъра на селото, за да се вдигнат на въстание. Най-отпред застанаха баташките деца, които поведоха шествието с иконата на избитите баташки  мъченици.

Шествието премина през всяко едно от паметните места, свързани с Априлското въстание.

81-годишният бай Христоско все още пази спомените за клането. Неговият дядо е един от малкото, които са са спасили в Батак. Скрил се под сукмана на баба си, която турците убили. Тя го скрила под престилката си, под самия сукман отдолу и легнала върху него. Надвечер, когато всичко вече привършило, съмва се той се измушал от престилката, от сукмана на баба си и побягнал.

Батак извоюва свободата си за кратко. След което малкото балканско селце е опожарено до основи, а хората избити.

„Батак дава най-много жертви в Априлското въстание . От 6-7 хилядното население живи остават само 1200 души. Светът е потресен от жестокостта”, разказва Теодора Пейчинова, директор на Исторически музей- Батак.

За да предадат на поколението този урок по родолюбие, батачани включиха във възстановката и най-малките. В шествието се включиха и рокерите, които отдадоха почит на баташките мъченици.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.