Все още се слушат хитове като "Високо, високо" и "Един неразделен клас"

Регетон и попфолк звучат най-много по баловете и дискотеките. "Виновна" на Емануела и латинохитът "Despacito" на Луис Фонси са най-желаните песни от абитуриентите тази година, разказват пред БТА диджеите Тихомир Георгиев и Атанас Георгиев.

"ПЪЛЕН АБСУРД": НА БАЛ С МИНИАТЮРНА КОЛА, БАЛОНИ И АЛПИЙСКИ РОГ (ВИДЕО)

По темата

Все още се слушат и класическите хитове като "Високо, високо" на ФСБ, "Един неразделен клас" и "Пак ще се срещнем след 10 години". Програмата продължава с право хоро, а ако има желание - и още хора. След това се преминава към по-бавна музика, за да могат абитуриентите да вечерят, но това не се получава много сполучливо, защото те не искат да ядат,  коментира Атанас Георгиев - Наско.

Песента на Тони Стораро "Абитуриенти" още била актуална, учениците поръчвали и "Уволнение" на "Южен вятър", макар че тя обикновено се свързва с казармата. Абитуриентите много харесват латино парчетата, признава Наско. "Despacito" всеки път се поръчва, "Burn it up" и "Gazolina" също, нищо, че са стари, отбелязва той и допълва, че регетонът е много актуален. 

АБИТУРИЕНТКА СЕ ПОЯВИ С КАТАФАЛКА И В КОВЧЕГ НА БАЛА СИ

Никола Райчев, победител в първия национален конкурс за дисководещи на Каваците през 1979 г., си спомня, че през 70-те години най-желаната песен по баловете и дискотеките е бил блусът на Оскар Бентън, по-известен като "Бубу"-то. Много харесван бил и хитът на Елтън Джон "Даниел", песните на Сузи Куатро и Крис Норман, както и афроамериканската музика - "Earth, wind and fire", "Commodores" и "The Temptations". 

АБИТУРИЕНТКА СЕ СНИМА НА ГРОБА НА БАЩА СИ (ВИДЕО)

Тогавашните дисководещи много трудно намирали музиката. "Ползвахме летци, митничари, капитани на кораби, моряци, те носеха плочи и от тях песните се сваляха върху магнетофонни ролки", спомня си Никола Райчев и разказва, че по времето на социализма имало регламент за музиката в дискотеките - 50 процента да бъде българска, 30 процента - от соцлагера, и само 20 процента - западна. 

ЛИЦАТА НА НОВА КАТО ДЕЦА (СНИМКИ)

Когато са се появили касетите, работата му се оказала доста тежка. "Много трудно се работеше с тях, защото, докато свири едната песен, ти търсиш другата, с плочите беше по-лесно, както е сега с дисковете", сравнява Никола Райчев. 

КАКВИ СА БИЛИ АБИТУРИЕНТСКИТЕ БАЛОВЕ НА ЛИЦАТА НА НОВА?

Тихомир Георгиев - Тишо, който работи като диджей от 27 години, също си спомня периода, в който се е работело с касети и разказва, че преди 1990 г. новите песни са стигали по-късно в България. 

Според него много неща са се променили от 80-те години досега. Тогава хората нямаха информация и в дискотеката, освен че слушаха музика, научаваха нещо, например, че Си Си Кеч е германка, а "Модърн токинг" са двама, обяснява диджей Тишо. 

През 90-те хаус музиката и електронната музика са променили работата на дисководещия и вече да се говори на микрофона е било съвсем неприемливо. Сега, с навлизането на т.нар. чалга, "воденето" отново се връща на мода, заради хора, които искат да привлекат вниманието и диджеят трябва да каже: "И сега за Пешо от трета маса,  специално!", разказва Тишо. 
По неговите наблюдения нивото на професията у нас е паднало и в момента малко са истинските диджеи, а много са "музикалните бармани" и "пускачите на музика" от лаптопи.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.