Гласуването продължава в неделя

Прокурорите от цяла България гласуваха за представителите си във Висшия съдебен съвет. Вотът тече от 8 часа сутринта в Съдебната палата в София. 

По темата

Малко повече от 1500 прокурори имаха право да гласуват, за да изберат своите четирима бъдещи представители във Висшия съдебен съвет. Изборът беше между 12 кандидати. Гласуването продължи до 18 часа вечерта в събота.

Избирателната активност е почти 79%. Това е доста повече от половината, което беше едно от условията изборът да е валиден.

Въпреки това обаче не е избран нито един от очакваните четирима представители. Това е така, защото победители са тези, за които са гласували 50+1% от действителните гласове. А след преброяването на гласовете стана ясно, че няма кандидат, събрал повече от половината гласове. 

Поради така развилите се обстоятелства - изборът продължава и в неделя, когато ще станат ясни имената на четиримата представители на прокурорската колегия. Те ще са тези, които са получили най-много гласове. Ако има повече от четирима с равен брой, се прави жребий пред заинтересованите лица. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.