Не пропускайте новия епизод на пътешествието тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA


Пътешествениците от  “Без багаж“ повеждат зрителите из руините на величествени дворци и храмове в епизода на туристическото предаване тази неделя по DIEMA. Провинция Сием Рийп в Камбоджа процъфтява благодарение на близостта си до храмовете в Ангкор, най-популярната туристическа атракция в Камбоджа. Всички тези великолепни, световноизвестни храмове от ерата на Червената империя, които привличат милиони туристи всяка година в Камбоджа се намират в Археологическия парк Ангкор. С площ от над 400 кв. км. Археологическия парк Ангкор е най-големият религиозен комплекс в света. 

Снимки от Анкгор Ват може да разгледате ТУК

Ерата Ангкор на Червената империя продължила между 9 и 13 век - време, в което са били построени по-голямата част от известните храмове. Някои от тях датират от 8 век, а най-новите са от 1500 г.

Най-известният храм на Археологическия парк е Ангкор Ват. Тук е и храма Байон, разположени в големия град - Ангкор Том. Когато френските изследователи като Анри Мухо "преоткриват" Ангкор през 19 век Сием Реап е само едно село. Въпреки това европейци са посещавали руините на храма много по-рано. Ангкор е спасен от джунглата и заема своето място в съвременния свят. Повечето туристи идват в Сием Реап, за да посетят Ангкор Ват, Ангкор Том, както и други руини Ангкор, намиращи се само на 6 км. от града.  

Много историци смятат, че изобилните реколти, постигнати чрез напояване, изхранвали голямо население, привлечено като работна ръка за изграждането на храмовете на царете и за воденето на войни. Масивните храмове, обширните пътища и водопроводи, както и гръмките надписи създават илюзия за стабилност, която се уронва от факта, че много кхмерски царе са спечелили трона, завладявайки мястото на своите предшественици. Надписите показват, че царството често страда от бунтове и чужди нашествия.

Какво ще ни разкажат за Ангкор пътешествениците от “Без багаж“? Не пропускайте новия епизод на туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на туристическото предаване можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.